Търсене в този блог

четвъртък, 7 юли 2011 г.

Бобена салата

  • 250 гр. варен зрял фасул (консерва)
  • 50 гр. варена царевица (консерва)
  • 50 гр. пресен домат
  • 50 гр. прясна краставица
  • 50 гр. сладка чушка
  • 1/4 глава стар червен лук
  • 1 ч.л. студено пресован зехтин
  • 1-2 скилидки чесън (по избор)
  • чубрица, сол, червен пипер, соев сос според вкуса
Доматът и краставицата се нарязват на кубчета. Чушката се нарязва на колелца, лукът - на ленти. Зеленчуците се смесват с боба, а след посоляване и повторно разбъркване се добавя зехтинът. Подправките се слагат накрая.
Ястието има високо съдържание на растителен белтък. Биологичната ценност на този белтък е по-ниска от тази на соевия белтък, поради което при пресмятане на дневното меню не бива да се разчита изцяло на него. Мазнините са в ниски количества и са изцяло растителни и ненаситени. Количеството на въглехидратите тук е високо като преобладават бавните въглехидрати. Ястието се усвоява сравнително бавно, а понякога предизвиква стомашен дискомфорт при атлети с чувствителни стомаси. Подходящо е за обяд, както за тежки атлети с бърз, така и за тежки атлети с умерен и бавен метаболизъм. В редки случаи ястието може да се консумира като ранна вечеря, но това не трябва да е постоянна практика. Забележка: Поради относително високата калоричност и големия грамаж на ястието, при леките атлети порционът може да се намали според калорийните нужди за деня.

Няма коментари:

Публикуване на коментар