Търсене в този блог

петък, 8 юли 2011 г.

Кое изгаря повече калории: бягането навън или пътеката в залата?

Кое е по-полезно за здравето?


Има някои научни доказателства за това, че бягането навън изгаря повече калории от това на закрито. Все пак има противоречия по въпроса. Може да изгорите същото количество калории при бягане на пътеката, но просто ще ви трябва повече време. На закрито може по-лесно да следите и да коригирате скоростта, както и съпротивлението. Тези функции ще ви позволят да горите калории така, както би било при бягане навън.

На закрито или в природата?


Когато бягаме навън, интензивността е по-голяма. Това означава, че горим повече калории. Използването на пътеката не изглежда толкова интензивно, но някои казват, че е по-безопасно, защото избягваме риска от контузии. По тази причина там може да бягаме по-бързо за по-дълъг период от време. Ако спортуваме навън на ниски температури, изразходваме още повече енергия. Облечете се стабилно и тялото ви ще се натовари на абсолютен максимум. Ще изгорите повече калории навън, отколкото на закрито, ако бягате за същия период от време. Друго предимство на бягането сред природата е, че ще вдишвате чист въздух, което е по-добре за здравето.

Допълнителни предимства?


Бягането навън изгаря 5% повече калории от това на пътеката. Вятърът оказва съпротивление на открито, което от своя страна прави спортуването по-трудно. На пътеката обикновено сами настройваме темпото и съпротивлението, така че можем да коригираме резултатите. Ако бягате навън, може да използвате различни видове терен и наклон. Така че движението там се променя постоянно, което обикновено води до топене на повече мазнини. Както вече споменахме, здравните ползи от тренировката на открито са сериозни, така че я препоръчваме за хората, които страдат от заболявания.

Значението на вида настилка


Пътната настилка или тротоарът карат тялото ви да се натоварва повече, отколкото на пътеката. Този вид съпротивление причинява изгаряне на повече калории и с по-бързи темпове. Важно е да имате подходящите обувки за бягане, ако използвате такъв терен, поради твърдата настилка. Грешният вид обувки може да ви причини болки в краката.

Защо да използваме пътеката, след като почти всичко е в полза на бягането навън?


Бягащата пътека все пак е добро упражнение. Тя намалява риска от фрактури и други наранявания с 50% в сравнение с бягането на открито. Освен всичко друго, времето невинаги ви позволява да тичате навън, така че пътеката остава чудесен вариант. Правете повече спринтове независимо от терена. В крайна сметка, самото упражняване е по-важно от това как го правите и дали е на закрито, или на открито.

Няма коментари:

Публикуване на коментар