Търсене в този блог

събота, 9 юли 2011 г.

Отслабнете само за две седмици!

Лятото е в разгара си и рано или късно се достига до онзи момент, в който всички престъпления към тялото лъсват намазани със слънцезащитен крем.
За да избегнете или намалите щетите върху самочувствието си, имате нужда от спешен план - отслабване в кратки срокове.
Чисто от физиологична гледна точка, намаляването на телесното тегло се получава, когато има недостиг на енергия, идваща от храната. Тогава тялото започва да използва складираната енергия, под формата на подкожните мазнини и мускулите.
Казано с думи прости - отслабвате когато изразходваната енергия е повече от придобиваната.
Колкото и да се бъхтите във фитнеса, колкото и да подскачате като млади ярета из аеробните зали, колкото и обиколки да навъртате, няма да отслабнете, ако не сте на подходящата за вас диета (защото диетите трябва да се подбират според индивидуалността).
Цялата идея на хранителния режим е да вкара яснота точно колко храна консумирате и какво е нейното качество.
Упражненията наистина увеличават разхода на калории, но най-важно е да се знае колко и какви калории се приемат. Особеност при диетите е, че тялото се адаптира към глада и намалените калории около втората или трета седмица - един вид му „хваща цаката".
Някъде по това време започвате да се питате „Защо не продължавам да слабея бясно, както в началото?". Ами в началото тялото е било шокирано и му е трябвало време, за да свикне към новия режим. Трябва просто да продължите с режима и резултатите ще дойдат.
Упражнения тонизират мускулатурата, което пряко влияе на стойката, походката и цялостното излъчване. Сигурно сте виждали слабички девойки прегърбени да се влачат в тесните си, секси дрехи.
Може да попитате мъжете, че сексуалното им излъчване, въпреки слабото тяло, е точно колкото на електрически стълб. Грацията на тялото се крие в движенията, а добре поддържаната мускулатура със сигурност може да ги осигури.
Ако пазите само диета, без да има упражнения се случва следното: то си мисли, че са „настъпили гладни времена" и започва да пести енергия. И тук е ключово да разберете, че не започва да гори само мазнини, но и мускули.
Ако сте само на диета, сваляте почти по равно мускули и мазнини - резултатът е отпуснато тяло, срината от липса на енергия нервна система и смазано самочувствие. Да, влизате си в дънките-еталон, но с натъпкване на отпуснатата кожа.
Важно е да се накара тялото да мисли, че „има нужда от мускулите", тогава то ще топи приоритетно повечко мазнини.
Ето защо най-ефикасна е системата „упражнения + диета", а не гладуване и цигари в почивките. Като казваме, развита мускулатура, нямаме предвид хиперболизираната телесна маса на културистите - имаме предвид хармонично развито тяло.
 След толкова много обща теория да минем към същината....
Отслабването за две седмици е възможно, но очакванията не трябва да са много големи.
Основното правило е - никаква храна след 19 часа. Всичките нужни за тялото ви ресурси трябва да сте ги набавили преди този час.
Движете се колкото се може повече. Ако сте на нисковъглехидратна диета, тренировките ви във фитнеса трябва да са с намален интензитет.
Имате две седмици, за да смъкнете килограми - ако искате максимален резултат това означава да правите абсолютно всеки ден физически упражнения. За да не претренирате и преуморявате, те трябва да са с продължителност около 45 минути до един час.
Аеробното натоварване е най-ефикасно за изгарянето на мазнини - в това число влизат тичане, аеробика, тае бо и др.
Упражненията с тежести не трябва да са тежки. Намаленият прием на въглехидрати не се отразява добре на повечето хора, така че тук може да сте по-затормозени от обикновено.
Пийте много течности - водата помага за изхвърлянето на токсини и изгарянето на мазнини.
Ако сте от по-тренираните, ви препоръчваме двуразова тренировка - сутрин и вечер. Все пак, нали сме ограничени във времето? Сутрин тренировката да бъде изключително аеробна (крос), а вечер тичането да е комбинирано с фитнес упражнения. Подобно натоварване обаче не е за всеки и изисква да се отделят поне по 3-4 часа.
При все усилията всеки ще свали различни килограми. Това е така защото, условно казано, има три типа хора - пълнички, слаби и със склонност за трупане на мускули.
Повечето хора са комбинация между тези три типа. Ето защо, някои са слаби в горната част на тялото и с добре оформена средиземноморска долна част. При други, метаболизмът просто е спрял и за да отслабнат, трябва да отделят повечко време и усилия.
Трети са като тапицирани скелети с коремче. Ако сте от последните, трябва да разберете, че правенето на 200-300 коремни на ден, няма да ви премахне шкембенцето.
Упражненията стягат мускулите на корема, но когато отгоре има солиден пласт с мазнини, външният ефект е почти нулев.
Важно е да кажем, че не може да се отслабне локално само на едно място, да речем корема или дупето. Когато се свалят килограми, се сваля от цялото тяло. Обикновено проблемните зони се преборват последни - говорим за така наречените „упоритите последни 2-3 килограма".
Хубавата новина е, че с постоянство и диета наистина могат да се направят чудеса, а едно екстремно двуседмично намаляване на подкожните мазнини е чудесен старт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар