Търсене в този блог

петък, 10 юни 2011 г.

Кофеинът

Tова е тема която си струва да се прочете важно е и не е за пренебрегване
седнал съм днес и я оформих леко-това е наи важната информация която можах да намеря за кофеина в една тема за сега няма такава мисля в бг саит хехехехе мускулибг първи
Не можете без него. Сутрешното кафе е спасителят след нощта, подпората в тежката утрин, живителният еликсир, който да раздвижи мозъчните ви клетки. Всичко е заради кофеина. Допамин плюс адреналин и в главата ви нещо почва да тиктака, така че да създадете план за задачките през задаващия се ден, а гликозата, отделена от черния ви дроб, е само приятният страничен ефект. Кофеинът е алкалоид, който е неделима част от съществуването на съвременното градско население. Без кофеин животът не би бил същият. Факт - без кофеин ще ви боли глава, ще се събуждате трудно (ако изобщо сте заспали) и ще изпитвате в известна степен наркотичен глад. Защото кофеинът пристрастява подобно на никотина или дори на амфетамините, или на любовта в нейните плътски и платонически измерения.Кофеинът (или триметилксантин) е изолиран за първи път от немския учен Фердинанд Pундж през 1820 г. При стайна температура е бял прах без миризма и с много горчив вкус (повярвайте, не е нужно да го опитвате!). При прием чрез устата той бързо и напълно се абсорбира в храносмилателния тракт и навлиза в кръвообращението. След като това стане, той лесно се разпространява по цялото тяло и се асимилира бързо, като нивото му В кръвта бележи пик в рамките на 60 минути след приема. За билдери, използващи кофеина за стимулиращи тренировката цели, това е важно - умните атлети го приемат 45 минути преди тренировка. Изследванията сочат, че няма значителни физиологични препятствия, ограничаващи нахлуването му в клетките, което значи, че той въздейства върху много тъкани и системи в тялото, вкл. мускулите.

Мускулната тъкан е много чувствителна към него. На клетъчно ниво главният фактор за мускулна контракция е калцият. Кофеинът влияе главно върху местата му на складиране - зона, позната като саркоплазмичен ретикулум, и при това взаимодействие в мускулите нахлува допълнително количество калций, което прави мускулната контракция още по-силна. Ефектът възниква дълбоко на клетъчно ниво, но крайният продукт от това взаимодействие е Възможността ви да се справите с по-големи тежести.
Кафето, несъдържащо кофеин, не е най-доброто разрешение на проблема.

Няма никакво съмнение, че кофеинът е мощно лекарство. Съществува вероятност вие не само да изпитвате удоволствие от ежедневното си кафе или една-две коли, но и да сте пристрастени към тях.
Кофеинът оказва пряко въздействие върху централната нервна система. Довежда до почти незабавно чувство на ясна мисъл и намалява умората. Стимулира освобождаването на захарта, складирана в черния дроб, което от своя страна стои в основата на повишеното добро настроение и самочувствие, след поглъщане на кафе, кола и шоколад (голямата триада на кофеина).

Не забравяйте обаче, че възможните странични влияния са далеч повече от положителните ефекти:
Освобождаването на складираната захар натоварва много ендокринната система.
Солидните консуматори на кафе нерядко стават нервни, а понякога дори започват да треперят.
Ежедневното пиене на кафе с годините води до акумулиране на кофеин, в резултат на което големи количества се натрупват в мастната тъкан и трудно се поддават на елиминиране.
Кофеинът е в състояние да лиши организма от В-витамините, особено от инозитол, както и от витамин С, цинк и калий.
Кафето засилва киселинността в стомашно-чревния тракт.
Счита се за причинител на високото кръвно налягане.
Кофеинът пречи на репликацията на ДНК.
Над 1 литър кафе, изпито в продължение на три часа може да унищожи значителна част от тиамина в организма.
При хора, поглъщащи по 5 чаши кафе дневно, вероятността от сърдечна слабост е с 50% по-голяма, в сравнение с тази при непиещите.
Оказва се, че трихлоретиленът, използван за елиминиране на кофеина води до повишена честота на рака. Въпреки, че за целта производителите вече използват метилен хлорид, който е по-безвреден, и той също така вкарва в организма въглерод-хлоридната връзка, характерна за голям брой токсични инсектициди.
И обикновеният чай не предлага разрешение на проблема, тъй като и той съдържа почти същото количество кофеин. Билковият чай обаче може да се окаже в значителна степен ободряващ. Жен-шенът води до повишено настроение и самочувствие, и допринася за реалното ободряване, подобно на онова, което се постига чрез кофеина, разбира се без странични ефекти.
Кока-колата, била тя диетична или не е еднакво търсена от хората, изпитващи удоволствие от действието на кофеина. Опитайте се да я заместите със сода или газирана минерална вода. Ефектът няма да бъде същият, но за сметка на това ще направите голяма услуга на организма си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар