Търсене в този блог

сряда, 15 юни 2011 г.

 Диетата на д-р Емилова

ПЪРВИ ДЕН. Освен взиманите до момента плодове, чай, могат да бъдат включени зеленчуци в суровия имДиетата на д-р Емилова вид. Те изместват част от плодовете, които са били включени в часовете за храна - обяд и вечеря. Подбират се тези зеленчуци, които ни предлага сезонът. Пролет - зеленолистни, лятото - домати, краставици и т.н, зимата - зеле, моркови, алабаш, гулии и пр.
Внимава се да са добре сдъвкани, като при затруднение трябва да се използват рендето или миксерът. Зеленчукът се ползва без подправки. През останалото време се употребяват плодове и чай.

ВТОРИ ДЕН. Освен суровия зеленчук към обяда и вечерята се добавя варен картоф. Сварява се един картоф(средна големина) - почистен и нарязан в повече вода. Когато е добре уврял, се пасира и се разделя на две порции, като едната се добавя към обяда, а другата - към вечерята. Примерно ако към обяда сте включили едно настъргано морковче, листа от маруля, спанак, домат, парченце зеле или  нещо подобно, то към него добавяте половината от пасираното картофче. За вечеря, ако е включено парче зеле, домат, чушка или друг зеленчук, добавете порцията от втората половинка на пасираният картоф. За подправки могат да се ползват копър, магданоз, лимонов сок или нещо от този род.
По часове храненето може да бъде оформено така:
8-9 часа - чай с мед и лимон. По желание може и някакъв сочен плод
10 часа - плод
Обяд - пресен зеленчук или някакъв плод и пасиран картоф.
16 часа - плод и по желание чай
Вечеря - суров зеленчук във вид на малка салатка от зеле, морков, домат или каквото предлага сезонът и се намира в момента у дома. Към нея се добавя порцията на втората половинка на пасираното картофче. Преди лягане може един плод или чай.

ТРЕТИ ДЕН: Оформянето на хранителния режим остава същото, само към варения картоф се добавят и някакви зеленчуци - морквоче, парче целина, листни зеленчуци или нещо друго, с каквото се разполага, оформено като постна супа без сол и мазнина.
Порциите на супата и салатките леко се увеличават. Салатката към вечерното ядене може да бъде от зеле, морков или домат, краставичка, чушка и магданоз и т.н

ЧЕТВЪРТИ ДЕН: Вече може да бъде оформено четирикратно хранене.
Закуска - не по-рано от 9 часа - чай с мед и лимон вода с лимонов сок, шипки, минерална вода или просто само чаша обикновена вода. Може да се включи някакъв сочен плод според сезона.
Обяд - някаква салта, но като първо меню може да бъде и порция плодове. Ако сутринта сте взели портокал, грейпфрут или грозде, то към обяда могат да се включат ябълки, праскови, резен диня и пр. Включването на зеленчук или плодове зависи не само от вашето желание и вкус, но и от това , с което разполагате през сезона. След това пък меню следва постната картофена или зеленчукова супа, към която може да бъде добавена малка лъжичка кисело мляко като застройка.
Следобедна закуска: някакъв плод, чай с мед и лимон или просто чаша минерална вода.
Вечеря - порциите на салатите не само леко се увеличават, но се обогатяват, като се прибавя малко парченце лук, счукана скилидка чесън, праз, магданоз, спанак и пр. Супата може да бъде от картофи или някакви сезонни зеленчуци.

ПЕТИ ДЕН: Режимът на хранене остава същият, като се прави преценка как е приета до момента храната от стомаха. Има ли лека болка, чувство на тежест или каквото и да било дискомфортно усещане, трябва да се внимава в количеството на приетата храна, но ако няма нищо смущаващо, порциите леко се увеличават , като към обяда и вечерята могат да се добавят по няколко хапки черен пълноцърнест хляб.

Няма коментари:

Публикуване на коментар