Търсене в този блог

петък, 17 юни 2011 г.

Киселото мляко

Киселото мляко е един от най-разпространените хранителни продукти както в диетите така и в нормания начин на живот.
Получава се от предварително загрято пълноценно прясно мляко, претърпяло млечнокисела ферментация при 40 - 45 градуса. В
зависимост от млякото, от което се получава, киселото мляко биваовче, краве, биволско, смесено.
Основният микроорганизъм, който участва в процеса на ферментацията на българското кисело мляко, се нарича Lactobacillus Bulgaricus и се среща в свободно състояние единствено на територията на България.

Хранителна стойност на киселото мляко
Средната хранителна стойност на кисело мляко с масленост 3.2% е следната:
Мазнини - 3,5гр
Протеини - 3,5гр
Въглехидрати 4,6гр.
Калории - 62
Стойностите са за 100грама кисело мляко. Лесно се прави сметката какви са показателите на хранителните стойности за една
кофичка мляко. Като се има предвид, че повечето разфасовки са в кофички от 400гр. то следователно 14 гр. мазнини, 14 гр.
протеин и 18 гр. въглехидрати и 248 калории.
Най-много мазнини съдържа биволското - 7,5 %, следвано от овчето - 6,5 %, смесеното - 5 % и кравето - 3,6 %.
Млякото съдържа 87% вода и 13% сухо вещество. Сухото вещество съдържа млечни мазнини, белтъчини, въглехидрати, водоразтворими витамини и минерали. Тези хранителни съставки превръщат киселото млякото в стойностна природосъобразна храна.
Млякото осигурява количества висококачествени белтъчини. Белтъчините на 1 л куисело мляко са приблизително равни на
белтъчините на 142 г месо или риба, 5 яйца, 113 г сирене или 800 г бял хляб. Млечните белтъчини се усвояват от организма
96-98%, тъй като те са пряко атакувани от ензимите на храносмилателните сокове.
Киселото мляко е продукт, богат на минерални вещества. В него те се намират в оптимално съотношение за всмукване в кръвта от
храносмилателния тракт. По тези причини киселото млякото е източник на калций, фосфор, калий, натрий и други минерални
вещества,необходими за растежа и формирането на костната система на младия организъм.
То е единствен източник на на млечна захар ( лактоза ) в природата. Млечната захар се усвоява 98 – 100% от организма. Тя
играе изключително важна роля при изграждане на нервната система на младия организъм.

Значението на млечната мазнина
За храненето на човек голямо значение има и млечната мазнина. Тя е източник на енергия и се различава от другите животински и
растителни мазнини по големия си брой нискомулекулни мастни киселини. Биологичното значение на млечната мазнина се определя от значителните количества витамини Е, А и Д. В сравнение с другите мазнини тя се усвоява по-лесно и по-пълно ( до 97-99% ), благодарение на малкия диаметър на маслените клъбца и ниската температура на топене – 28-33°С. Недостигът на млечни мазнини в организма благоприятства заболявания като атеросклероза, запушване на кръвоносните съдове, изсъхване на кожата, екземи и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар