Търсене в този блог

сряда, 15 юни 2011 г.

 Консумирайте извара без ограничения

Тя е една от най-древните млечно-кисели храни, използвани от човека. Съдържа всичко необходимо за организма - протеини, незаменими аминокиселини, витамини, млечни мазнини. Усвоява се по-бързо от млякото и може да се яде по всяко време без ограничения, тъй като е изключително диетичен и полезен продукт.

Получава се от вторичните продукти на млекопреработването - обезмаслено мляко, мътеница и суроватка. На пазара се предлага солена и обезсолена извара. Съдържанието на белтъчини/мазнини/въглехидрати в двете й разновидности е: полумаслена- 16,2/3,7/3,7 обезмаслена – 14,1/0,5/3,8
Тя е най-добрият източник на белтъчини, който може да се намери (ако не смятаме яйчните белтъци) и не съдържа почти никакви мазнини. Белтъчините й се състоят от незаменими сяра-съдържащи аминокиселини - метионин, цистини, които са доказани хепатопротектори. Затова наричат изварата „медицинската сестра на черния дроб”. Протеините на изварата са частично свързани с фосфора и калция. Това подпомага доброто им преработване в стомаха и тънките черва и организмът ги усвоява в много висока степен.

Как да разпознаем качествения продукт?

Цветът й е бял, с кремав, но не и със синкав оттенък. Вкусът й не бива да киселее, а да е естествено сладък. Консистенцията й трябва да е еднородна и леко маслена. Ако се разсипва
истинската извара стои на бучки и се рони, но не се слепва. Съхранява се при температура до +8°С не повече от 72 часа в хладилник, в стъклен съд, в който са сложени 2-3 бучки захар.

Да я приготвим у дома

• извара с подкваса - млякото се загрява до кипване, след което съдът се поставя в друг по-голям съд със студена вода, 3а да се охлади бързо. Когато температурата му достигне около 35-40°С, към него се прибавят 2-3 супени лъжици кисело мляко, покрива се с чиста кърпа
и се оставя на топло 3а 3-4 часа. След като млякото започне да се сгъстява, то се загрява бавно във фурната на печката, докато се пресече напълно, и образувалата се извара се прецежда през пласт марля.
• извара без подкваса - млякото се поставя в емайлиран съд и към всеки литър от него се прибавя по 1 ч. л. калциев лактат (от аптеката). Разбърква се и се загрява почти до кипене. След като млякото се пресече, то се сваля от огъня и се охлажда. Получената по тази рецепта извара е богата на калциеви соли и е полезна 3а малки деца.
и троши, значи е извлечена всичката й влага. Истинската извара стои на бучки и се рони, но не се слепва. Съхранява се при температура go +8°С не повече от 72 часа в хладилник, в стъклен съд, в който са сложени 2-3 бучки захар.

Разтоварващ ден
Един ден в месеца приемайте само 100-250 г обезмаслена извара, твърди сурови зеленчуци (ряпа, зеле) или кисели плодове с орехи, 2-3 чаши зелен чай без захар или шипкова отвара. Разтоварващите дни помагат на организма да се освободи от натрупаните токсини.

Крем с извара
Необходими са ви 300 г извара, 300 г пресни плодове, 1-2 с. л. мед. Към изварата се добавят меда и плодовете, пасирани или нарязани на кубчета, и всичко се разбърква. Може да се охлади или да се консумира веднага.

Маска
От 2 с. л. извара, един жълтък и няколко капки кислородна вода пригответе маска за лицето си. Тя придава еластичност на кожата и почиства мазните и роговите клетки.

При навяхване и натъртване
Народната медицина с успех прилага лапи от затоплена извара.

Още ползи от нея
• Метионинът и холинът предпазват от развитие на атеросклероза, а минералите в нея участват в образуването на костите, хемоглобина и поддържат в добро състояние нервната система

• Редуциращата холестерола диета Задължително включва извара заради ниската й калоричност и много ниското съдържание на холестерин • Обезмаслената извара осигурява усвояването на калция и фосфора от костите в нужните пропорции

• Диетата с извара се препоръчва при лечението на хепатит, подпомага функциите на черния дроб и укрепва целия организъм

• За бебетата изварата е източник на белтъчини и калций. Комбинацията с праскови и кайсии е подходяща за дейността на червата и развитието на костната система.

Няма коментари:

Публикуване на коментар