Търсене в този блог

вторник, 14 юни 2011 г.

Аптекар рокаджия вае тяло със заешко

Българите излизат в битка за златните медали на европейското първенство с най-добрите състезатели на Стария континент. Грандиозното шоу е на 21 и 22 май в зала 1 на НДК. 

Намирам Динко Желязков на пътеката в Националния център по културизъм в "Дианабад". Огромен, спокоен и усмихнат. Гони до последно върхова форма за европейското първенство в категория до 100 кг. Седмица преди изявата си залага на много кардио тренировки - сутрин и вечер по един час. "За да вляза в нормата, намалявам дори месото. Сега съм 101-102 кг, но най-вероятно ще смъкна до 98 кг", обяснява исполинът от Карнобат.

"Трябва да си свързан със спорта и да го обичаш, за да се захванеш и с културизма. Аз от ученик тренирам. Първо борба, след това кикбокс. После останаха само щангите. Като станах студент, това беше единственият вариант да се поддържам. Средата, в която се движех, също ми повлия. Когато има състезатели покрай теб, си готов да ги последваш. Иначе от 6-годишен съм по залите. През 2005 г. се захванах професионално с културизма. Приятели покрай мен, които са в кухнята на хранителния режим и подготовката, ме запалиха и така в един момент станах част от този спорт и той се превърна мой начин на живот и мое хоби", разказва 31-годишният национал.

Освен във фитнеса може да го видите в бяла престилка. Завършил е фармация. Работи в аптека на столичния квартал "Гоце Делчев" и благодари на колегите си там. "Защото ме търпят с моите диети и хранителни режими". Специалността му дава възможност да наблюдава и анализира здравните проблеми на нацията ни. И да сподели една лична статистика  "Когато нахлуе някакъв грип, се купуват много антибиотици. През пролетта антиалергичните препарати и тези против гъбички.  Много обаче вървят антидепресантите. И те се използват повече от жени".
Според Динко фитнесът е отличен начин човек да се спаси от параноята и да се разтовари психически. "Необходимо е обаче да имаш цел и да си съсредоточен в онова, което правиш. Залата е достъпна за всеки, по всяко време и в нея може да тренират хора на всякаква възраст.  В съвременния свят фитнесът е единственият неангажиращ начин да се погрижиш за себе си".  В културизма е от 6 години. Разкрива, че генетично крайниците му са по-развити. "Доста време ми трябваше да направя баланса между краката и горната част".

И той, както всеки културист, ни споделя по нещо за спецификата на храненето. "В началото на диетата консумирам повече червените меса, защото са по-вкусни и по-хранителни. Към края преминавам през заешкото, защото то в момента е най-истинското месо на пазара, а също така е и твърде приемливо като цена. Цял заек е към 11 лв. Сега, преди европейското, вече съм на риба. Храните, които си приготвяме, са много диетични и безсолни. Основно варени и печени".
В свободното си време Динко обича да ходи на кино. Фен е на рока. Слуша и арендби.

Предпочита да релаксира някъде на спокойствие из красивите кътчета на страната. Най-вече на морето.
Мария Димитрова, "Неделен Стандарт"

Няма коментари:

Публикуване на коментар