Търсене в този блог

вторник, 5 април 2011 г.

КОНЦЕНТРИРАНО СГЪВАНЕ

Написано от Дориан Йейтс   
Понеделник, 08 Август 2005 18:10
В това упражнение основна роля се пада на бицепса, въпреки че предмишницата също влиза заради хвата. Същността на движението е да се наблегне на бицепса чрез елиминиране участието на останалите мускули – толкова, колкото е възможно.

Повдигам леко лежанката на височина, така че дъмпела да не се удря в пода, когато ръката ми е разгъната напълно. Коленете трябва да са достатъчно раздалечени, така че краката да не са на пътя на дъмпела.

Хващам дъмпела и след това леко се накланям напред, така че да гледам надолу към тежестта. Поставям долната част на трицепса върху горната част на квадрицепса – някъде около средата на бедрото.

Опитвам се да държа китката си права и изпъната по време на движението, повишавайки акцента върху бицепса и намалявайки вероятността от травми на китката.

Някои атлети хитруват, мърдайки крак, когато дъмпела е на половината път нагоре. Съветвам ви да не го правите – вместо това използвайте цялата си сила, за да вдигнете тежестта, без да я тласкате с крак. Ако имам нужда, помагам си с другата ръка при повдигането или оставям това на тренировъчния ми партньор.

В горна фаза на движението завъртам леко дъмпела за по-голяма контракция. Въпреки че в тази позиция няма голяма възможност за това, дори и малко може да ви свърши работа.

Използвам тежест, която ми позволява да направя 6-10 повторения. Тъй като това упражнение намалява участието на други мускули, тежестта, с която тренирам, е по-малка от тази, която използвам при смесените движения.

Както винаги, задържам дъмпела в точката на върховна контракция за секунда. Скоростта при позитивно движение (нагоре) е умерена, след това с негативното движение, което изпълнявам малко по- бавно, се връщам обратно в изходна позиция.

Вярвам, че цялото тяло, а не само частта от него, която тренирам, изпитва кислороден дефицит по време на упражнението. Е то защо почивам винаги между сериите за всяка ръка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар