Търсене в този блог

неделя, 17 април 2011 г.

Телесните мазнини, жените и още..

Жените са предразположени да имат повече телесни мазнини от мъжете, по-точно с около 5 процента повече.

По природа, тялото на жената е устроено така, че да осигурява максимална защита за нея и потенциалния плод. В резултат от това, жените имат повече ензими за съхраняването на мазнини и по-малко ензими за изгарянето им.

Освен това естрогенът в жените активира ензимите за съхраняване на мазнини, което предизвиква напълняване.

Минималният процент телесни мазнини за добро здраве при жените е 12 процента. Средният процент при възрастните дами варира между 22-25 процента. Спортистките естествено са в най-ниските графи по процент телесни мазнини, но въпреки това те също имат нужда от определено количество мазнини, за да функционират оптимално и да избягват контузии.

Количеството телесни мазнини варира в зависимост от спорта, в който се състезават жените. Не е здравословно процентът да пада под 14. Жените спортисти, които изгубят твърде много мазнини, рискуват влошаване на представянето и здравословни проблеми.

Също както твърде малкото телесни мазнини могат да причинят физиологични усложнения, голямото количество е също толкова вредно. При жените в категорията над 32% има сериозно увеличаване на различните заболявания. Затлъстяването е сериозна заплаха за здравето на жените от всички възрасти.

Как да се определи процентът телесни мазнини?


Има няколко начина за измерването на този процент. За съжаление, колкото е по-точен начинът, толкова по-скъп е той.

➡ DEXA сканиране - рентгеново сканиране на цялото тяло. Изключително точно.

➡ Хидростатично теглене - теглене под вода (пълно потапяне, с пълно издишване на въздуха преди това)- много точно, когато се прави професионално.

➡ Апаратчета за кожа (калипери)- Проста работа, но трябва да се прави от някой, който е трениран за това, не може да го правите сами. Големи различия в точността в зависимост от това кой го прави.

➡ Биоелектричен импеданс - това са измервателни, преносими устройства, които прекарват нискочистотен ток (безболезнено) през вас.

Те могат да бъдат точни, въпреки че точността им варира в зависимост от специфичното устройство и това как се използва. Най-добри резултати се получават рано сутрин, трябва да не сте консумирали никакъв алкохол поне от 2 дни, а също така да не сте тренирали нощта преди това.

➡ Метод на Военноморските сили - това е формула, основана на измерване на няколко органа на тялото с рулетка. Може да бъде доста точен, но зависи от способността ви да измервате точно.

За да бъдете сигурни, направете 3 последователни измервания и вземете средната стойност. Този метод е особено полезен при проследяване във времето.

Контролиране на телесните мазнини


Всяка жива клетка в тялото изисква енергия, за да оцелее. Загубата на мускулна маса, а също така и на мазнини, зависи от това колко енергия изразходвате. Най-добрият вариант е източник на енергия да ви бъдат мазнините, ако ги имате в излишък.

Няма коментари:

Публикуване на коментар