Търсене в този блог

неделя, 17 април 2011 г.

Фолиева киселина - какво и защо?

Фолиевата киселина или т.нар. фолацин принадлежи към водноразтворимите витамини от групата В (по-точно В9) и е един от най-важните за доброто здравословно състояние на нашия организъм. Представлява жълтооранжев кристален прах и е с брутна формула C19H19N7O6. Фолацинът представлява коензим, необходим на тялото, за да натрупа мускулна маса и да образува хемоглобин, тъй като взима активно участие в синтеза на аминокиселината серин, в метаболизма на тирозин, витамините С и В12.

Фолиева киселина - защо е толкова важна?
Фолиевата киселина намалява риска от вродени увреждания на бебето до 70%, като спомага за правилното развитие на гръбначния стълб и мозъка, участва в образуването на ДНК и РНК, благодарение на което се активизира клетъчния растеж. Витамин В9 участва активно и в процесите на метаболизъм - превръща аминокиселината цистеин в метионин, като по този начин намалява нивата на първата аминокиселина в кръвта, което е от особено значение за доброто състояние на плацентата и своевременно намалява риска от преждевременно раждане.

Освен това, фолиевата киселина спомага за нормалното образуване на червени кръвни телца, предпазвайки организма от развитие на анемия и оказва благотворен ефект върху нервната система, намалявайки нивото на стресовите хормони. Този витамин играе ключова роля и в усвояването на останалите витамини от групата В, като осигурява енергия за организма и му помага по-лесно да се пребори с умората.

Фолиевата киселина е витамин, който организмът не може сам да възпроизведе, нито пък да складира дълго време...
...което означава, че е необходимо ежедневно организмът да си осигури прием на витамин В9 чрез храната или допълнителни хранителни добавки, по съвет на специалист. Човешкото тяло е устроено така, че не може да произвежда фолиева киселина, нито пък може да съхранява запаси от нея за по-дълъг срок от време, а естествената фолиева киселина, която се приема чрез храната, е нестабилна и губи своята активност по време на термична обработка или поставена в условия на стайна температура.

Фолиевата киселина, постъпвайки в организма, попада в черния дроб и плазмата, както и в еритроцитите, а там се свързва с желязо и спомага за формирането на хемоглобин. Чернодробното депо за витамин В9 успява да покрие нуждите на организма за период от три месеца, при положение, че напълно е прекратен приемът на киселината.

Най-добрите източници на витамин В9 са:
Всички листни зеленчуци (зелени салати, зеле, магданоз, спанак), аспержи, броколи, карфиол, зрял фасул, грах, домати, ряпа, ечемик, кълнове, леща, ориз, пшеничен зародиш, овесени ядки, нахут; черен дроб, агнешко и говеждо месо, меки сирена, яйца, а също така и пълнозърнест хляб. Плодовете с най-високо съдържание на фолиева киселина са: авокадо, папая, портокали и ягоди. В някои страни фолиевата киселина се използва като хранителна добавка при производството на тестени изделия (фиде, макарони, спагети и др.).

➡ Каква е препоръчителната доза?
Според Американската национална здравна служба препоръчителната дневна доза витамин В9 е 100 mcg, а за бременни жени - 400 mcg. Проучвания показват, че жени, приемали фолиева киселина един месец преди да заченат и след това през първия триместър от бременността си, намаляват до 70% риска от вродени деформации на своето бебе. Имайки предвид, че около 50% от бременностите не са планирани, специалисти препоръчват редовен прием на фолиева киселина от всички жени в детеродна възраст. Трябва да се отбележи, че фолиевата киселина е единствената хранителна добавка, спрямо която потребностите на бременната жена се увеличават двойно. Освен това няма опасност тя да бъде предозирана, ако жената консумира храна, достатъчно богата на витамин В9 и заедно с това приема синтетичен такъв. Дори и в относително високи дози фолиевата киселина остава нетоксична и не предизвиква алергични реакции от страна на организма.

До какво води недостигът на фолиева киселина?
Известно е, че фолатите са голям брой съединения със сходна биологична активност, включени в редица ензими, които участват активно в синтеза на голям брой аминокиселини и нуклеотиди. Което пък от своя страна означава, че те играят ключова роля в процесите на синтез на ДНК и РНК, които определят клетъчното делене. Дефицитът на тези съединения предизвиква нарушения в процесите на делене на клетката, проявявайки се най-силно в регенериращите се тъкани.

Недостигът на витамин В9, заедно с В12 води до нарушения в процесите на образуване на миелиновите обвивки на периферните нерви и дегенеративни промени в гръбначния мозък. От друга страна се наблюдава нарушение и в образуването на червени кръвни клетки и последваща анемия, особено пък при хора с беден режим на хранене.

Витамините В6, В9 и В12 участват активно в метаболизма на аминокиселината метионин, а техният дефицит води до натрупването на продукт, наречен хомоцистеин, който предизвиква атеросклеротични промени в кръвоносните съдове, при което силно нараства рискът от сърдечно-съдови заболявания. Изследвания сочат, че недостигът на фолиева киселина значително увеличава риска от ракови заболявания, което е свързано с неефективен ДНК-синтез и мутации в клетъчната структура. Но няма съмнение, че фолиевият дефицит е най-опасен през първите два месеца от бременността на жената. Съществува реален риск от раждането на дете, което е със значителни малформации, а може да бъде преждевременно родено и с изоставане в своето умствено развитие.

Какво знаем за дефекта на невралната тръба и Spina bifida?
Недостигът на фолиева киселина по време на бременност води до дефекти на невралната тръба и т. нар. Spina bifida. Известно е, че между 20-ия и 30-ия ден след зачеването се формира невралната тръба на ембриона, след което тя се затваря. От тази тръба по-късно се образуват гръбначен стълб, главен и гръбначен мозък, както и черепа на бебето. Дефект на невралната тръба се появява, когато тя не се затвори правилно и оставя образуващия се мозък в директен контакт с околоплодната течност.

Spina bifida е вроден дефект, който се проявява през първите четири седмици на бременността, много често преди самата жена да е разбрала, че е бременна. Когато костният канал, в който са разположени главният и гръбначният мозък, е неправилно развит, тогава се говори за Spina bifida. Засегнатите прешлени са с дефект от външната част, така че костният пръстен не се затваря напълно. Понякога засегнатият прешлен може да бъде само един или няколко, като най-често се наблюдава в областта на кръстта. Степента на деформация определя различните форми на заболяването, като най-леката се характеризира с непълно затваряне само на костния канал, който е покрит с тъкани и кожа. При по-тежките форми се наблюдава пълна или частична липса на мозък и череп, натрупване на голямо количество течност в главния мозък и т.н.

95% от случаите, в които се раждат деца с малформации, не са генетически предопределени!
Изследвания показват, че тези жени не са имали такъв случай в семейството, но пък са били изложени на редица други рискови фактори:

➡ висока температура в ранен етап от бременността
➡ определени медикаменти срещу припадък
➡ медицинско диагностицирано затлъстяване
➡ страдащи от инсулин-зависим диабет
➡ нисък социално-икономически статус

Проучвания показват, че дефектът на невралната тръба се среща по-често при жени от европеидната раса, отколото при тези от негроидната. Също така, за жени, родили дете с дефект на невралната тръба, съществува 20 пъти по-голям риск да родят друго дете с такъв дефект.

В заключение...
Фолиевата киселина е нетоксична хранителна добавка, която се бори успешно с физическата преумора.

Тя е едно от най-важните хранителни вещества, необходими за правилния растеж и развитие на бебето.

Всяка жена в детеродна възраст се нуждае от ежедневен прием на фолиева киселина, дори и да не планира скорошна бременност, защото наличието на достатъчно количество витамин В9 в женския организъм значително понижава риска от поява на увреждания на мозъка и гръбначния стълб на бъдещото бебе.

Витамин В9 е особено необходим и за образуването на здрави и жизнени кръвни клетки.

Автор : Ирена Стефанова
Източник : bb-team.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар