Търсене в този блог

вторник, 19 април 2011 г.

Какво е Тай чи?

Тай чи е гимнастиката, която завладя европейците през последните години, защото е не само приятна за изпълнение, но и здравословна. Тай-чи укрепва и лекува тялото и душата, успокоява и концентрира ума и е с доказан благотворен ефект върху физиката, като повишава гъвкавостта, равновесието, мускулния тонус и контрола върху тялото. Древен метод за редуциране на умората. управляване на енергията Ци, която циркулира в нашето тяло. Нарича се още Тай-Чи-Чуан (последното означава юмрук). Затова оздравителната гимнастика може да бъде назована още и “Боксиране със сянка”. Тя е съвкупност от спортовете джудо, жиу-жицу и карате.
Упражненията от тай-чи представляват продължителни серии от плавни движения, изпълнявани едно след друго в последователност, наречена Форма. Тези движения помагат на вашето “Ки” или т. нар. вътрешна енергия да се движи свободно из цялото тяло, като по този начин допринася за хармонията между ума и тялото. Контролираните плавни движения и ритмичното дишане имат благоприятен ефект върху физиката, като подобряват координацията и здравословното състояние на организма.
Тай-чи осигурява крепко здраве, здрава нервна система, липса на всякаква болка и дълъг живот. Тъкмо затова лекарите я препоръчват на страдащите от сърдечни и белодробни заболявания, ревматизъм, смущения в кръвното налягане, депресивни състояния.
За китайците думичката “чи” има особено значение.
Може да се превежда еднакво точно като дишане, въздух и жизнена енергия. Те вярват, че човек черпи своята енергия за живот предимно от въздуха, който диша.
Една от големите тайни на Тай-Чи: който се концентрира върху дишането, може да превърне въздуха в чиста енергия за тялото.
Специалистите твърдят, че няма нищо по-подходящо за преодоляване на стреса, премахване на напрежението, както и болките в тялото от Тай-Чи.

Какво лекува тай-Чи?

Регулярните занимания с тай-чи спомагат за заздравяването на костите, повишават еластичността на ставите и са добра превантивна мярка срещу остеопороза. А дълбокото дишане от своя страна подобрява кръвообращението и укрепва стените на кръвоносните съдове. След проведено проучване с хора на възраст между 50 и 60 год. е установено, че след 6 месеца редовни тренировки по 30 минути на ден, мускулната сила на крайниците на участниците се е повишила с 20%.
Подходящ е за всички възрасти.
Гимнастиката започва със заставане в позиция крачка напред.
Двете ръце, събрани една до друга, “загребват” въздуха отдолу на горе и допират гърдите.
Следва леко приклякване и загребване с двете ръце напред. Този път ръцете се повдигат със закръглено движение почти пред лицето и завъртат загребания въздух напред.
Следва силен наклон на тялото напред и надолу – загребване навътре към тялото – левия крак е свит силно в коляното.
От положение полуклек отново закръглено движение напред и нагоре, изправяне и изнасяне на ръцете нагоре и напред с дъговидно движение.
Упражнението се изпълнява няколко пъти, като продължителността се увеличава постепенно.
tai chi Тай Чи
Според последователите, практикуващи тай-чи, от особена важност са следните принципи:
  • Трябва да сте естествени и отпочинали, движенията да бъдат спокойни и свободни, а мускулите да не бъдат напрегнати и сковани. Дишането трябва да бъде дълбоко и непрекъснато, защото практикуването на тай-чи изисква сила и мекота.
  • Умът трябва да бъде спокоен, но със съзнание, което командва тялото, за да се постигне хармония на движението.
  • Движенията на тялото трябва да бъдат напълно координирани през цялото време, изпълняват се в леко приклекнала стойка, а тялото се “носи” като по вода.

Форми на тай-чи

През вековете са се обособили редица резлични стилове на тай-чи, а най-често практикуваният днес е янг. Характеризира се главно с вертикални стойки и отпуснати движения, изпълнявани с бавно темпо и допълвани от спокойно и равномерно дишане. Във всеки едни стил има по няколко Форми, като броят на движенията в една форма може да бъде от 12 до 108.

Няма коментари:

Публикуване на коментар