Търсене в този блог

понеделник, 18 април 2011 г.

Храните, които съдържат най-много транс мазнини



Всеки, втвърден чрез химическа реакция с участието на водород хранителен продукт съдържа транс мазнини. Процесът е известен като хидрогениране, а ако видите в съдържанието на опаковката това кодово име, по-добре не купувайте.



Общо взето всички продукти в заведенията за бързо хранене се приготвят с хидрогенирани мазнини, а ефектът от това вече години наред стряска специалистите в цял свят с епидемията от затлъстяване.

Най-много транс мазнини се съдържат във:

- всички готови баници и закуски, особено в бутер тестото. Промишлено произведените тестени изделия с много малки изключения са потенциален враг на доброто здраве и тънката талия.



- солети, чипс, царевични пръчици са друго звено на богати на транс мазнини продукти. Вредни са, защото се приготвят с много промишлен маргарин и трябва да се избягват. Препоръчително е да не се дават на малки деца.



- шоколад – за нещастие дори той се прави с растителни мазнини. Разбира се, не всички шоколади са в графата „храни-табу”, но ако си купите по-евтин, бъдете сигурни, че транс мазнините са в него. Четете внимателно съдържанието на опаковката. Ако на шоколада пише, че съдържа само краве масло, това е добре.



- растителна сметана – в нея единственият растителен елемент е хидрогенирана мазнина. Тя е изцяло „синтетичен продукт” и е вредна.



- пуканки за микровълнова печка – те са като бомба от транс мазнини. Ако си ги приготвите сами по „бабиния” начин, няма проблем.



- зърнени закуски от типа на корнфлейкс и разновидностите му, които са любими на децата, също съдържат вредните мазнини



- маргарин – царят на хидрогенираните мазнини. В последно време производителите се стреснаха и започнаха да произвеждат маргарина с естествени съставки...или поне така пише на опаковките.

Няма коментари:

Публикуване на коментар