Търсене в този блог

събота, 9 април 2011 г.

Какво се случва при приемане на стероиди в нашто тяло

По време на цикъл с ААС (анаболни андрогенни стероиди) естествената продукция на тестостерон намалява, често до нула. В много случаи намаленият тестостерон води до прекъсване на продукцията на семенна течност – това означава стерилитет. След цикъла понякога са нужни месеци докато продукцията на тестостерон се възобнови. Покрай загубата на сила и стерилитета по това време, други хормони могат също да бъдат повлияни от преустановения синтез на тестостерон и да доведат до проблеми като натрупване на мазнина (за това могат да са причина висок кортизол и високо ниво на естроген) и депресия (виждал съм билдъри които нямат дори желание да се завлекат до залата!). Тялото произвежда много хормони и нивата на много от тях са взаимносвързани. Тук ще покажем накратко факторите регулиращи производството на някои хормони (полови) от т.нар. хипоталамус-хипофиза-тестикуларна ос (на кратко в текста само оста). Статията не цели поощряване на употребата на стероиди без лекарски контрол. Ендогенен тестостерон

Тестостерона в тялото се произвежда до около 95% ж т.нар Лайдигови клетки в тестисите (другите 5% се произвеждат от надбъбречните жлези). Тези клетки обграждат т.нар Сертолиеви клетки в тестисите където се произвеждат сперматозоидите. Сперматогенезата изисква тестостерон и когато нивото на тестостерон спадне, сперматогенезата замира (резултата е две стафиди...). Като се има предвид, че Лайдиговите и Сертолиевите клетки са непосредствено едни до други, концентрацията на тестостерон е обикновено висока сравнена с тази в кръвта (това е ако всичко работи О.К. и няма външен стероид в играта). Когато има външен тестостерон в кръвта (с други думи – в цикъл) тестостерона в тестисите не е достатъчен за Сертолиевите клетки за да произвеждат сперматозоиди защото Лейдиговите клетки, които произвеждат нужния тестостерон са вече изключени. Този факт в комбинация с намаления фоликулно-стимулиращ хормон (ФСХ) води до стерилитет по време на цикъл.

“Оста”

Защо са изключени Лайдиговите клетки – отговорът е хормони. Хормоните са начина на тялото да изпраща сигнали и информация от една част на тялото до друга. В един компютър електроните (ел. тока) е сигнала; тялото, което няма кабели ползва химически субстанции като сигнали и това са хормоните. Термина хипоталамус-хипофиза-тестикуларна ос определя взаимодействието между хипоталамус, хипофиза (тези жлези се намират в главния мозък!) и тестисите. Естествено има и други “оси”. За Лайдиговите клетки сигнала да произвеждат тестостерон се подава от хипофизата като лутеинизиращ хормон (ЛХ). Пак хипофизата подава ФСХ към Сертолиевите клетки за производство на спермии и андроген-свързващ протеин. Хипофизата е жлеза и произвежда много хормони под контрола на хипоталамуса. Така, можете да мислите за хипоталамуса като за генерал, а за хипофизата – като за полковник под командата на генерала. (В случая редниците са тестисите). Хипоталамуса “решава” кой орган как ще работи, а хипофизата подава съответните сигнали към органите. Някои от по-важните хормони за тези сигнали са”
Хормон на растежа
ИГФ-1 и ИГФ-2 (инсулинов фактор на растежа 1 и 2)
Тироидно-стимулиращ хормон (ТСХ)
Вазопресин (Антидиуретичен хормон)
Лутеинизиращ хормон (ЛХ)
Фоликулно-стимулиращ хормон (ФСХ)
Адрено-кортикотропен хормон (АКТХ)
Хипоталамуса и хипофизата са близо един до друг – в основата на главния мозък, като при това хипоталамуса контролира хипофизата също с помощта на хормони (освобождаващи хипоталамични фактори) – някои от тях са изброени по-долу:

Хормон от хипоталамуса:  Регулира:

Гонадотропин-регулиращ хормон ЛХ, ФСХ
Регулатор на продукцята на растежен хормон растежен хормон
Тиротропин регулиращ хормон ТСХ
Кортикотропин регулиращ хормон АКТХ

О.К., и как знае хипоталамуса кога “работата е свършена?” По това, което се нарича обратна връзка. Както генерала очаква рапорти, хипоталамуса следи работата си с помощта на рецептори, които определят нивата на хормоните в организма. За нашия пример разглеждаме само обратната връзка от тестисите към хипоталамуса. Когато нивото на някои от хормоните се повиши много (тук разглеждаме андрогенните рецептори на хипоталамуса, които са чувствителни към ВСЕКИ андрогенен стероид - от нандролон до ДХТ), рецепторите се активират и хипоталамуса праща сигнал за спиране на работата - продукцията на Гонадотропин-регулиращ хормон спира, в следствие на което спира производството на ЛХ и ФСХ или с други думи сигнала е “спри синтеза на тестостерон и сперматогенезата”. Освен това е известно че андрогени, а не просто естрогена спират производството на тестостерон тъй като външния ДХТ, който не може да ароматизира е много ефективен при спирането на работата на тестисите. Схема на оста има по-долу.
Image  
(Сега е важната част)
С какво андрогенно-естрогенната обратна връзка е важна за бодибилдърите? Това значи, че когато се ползват външни андрогени, хипоталамуса “вижда” че има достатъчно андроген и казва на тестисите да спрат работа! Докато това е така (боцкаме Дека, ядем бионабол, и т.н.) няма начин тестисите да продължат работа. Дори ако се употребява Кломид, който стимулира хипофизата да произведе ЛХ (освен това е и мощен антиестроген). Така единствената причина да се ползва Кломид е евентуалната превенция на гинекомастия или ограничаване на задържането на вода.
Какво прави прегнил (името му е човешки хорионичен гонадотропин ) – този хормон (произвеждан от бременни жени!) силно напомня на ЛХ и ФСХ по структура и в мъжкото тяло действа като тях – подава сигнал на тестисите да продължат работа. Така може да се предотврати свиването на тестисите по време на цикъл. Чудесно, би си казал някой, само че.. Само че, хипоталамуса все още не произвежда сигнал за естественото отделяне на ЛХ и ФСХ и така като цяло естествената работа на тестисите се затруднява допълнително чрез фалшив химически сигнал, който уж идва от хипоталамуса – което естествено не е така. Затова модерните схващания са че прегнил не бива да се ползва на края на цикъла, когато е важно естествената продукция на тестостерон да се възобнови. Стандартната практика е да се ползва Кломид, тъй като блокирането на естрогените може да бъде сигнал за хипоталамуса да възобнови проиводството на Гонадотропин-регулиращ хормон. Това е на теория прекрасно и дори работи в повечето случаи, главно при възрастни мъже. При някои хора само времето е единствения фактор, който може да накара хипоталамуса да работи отново и никакъв кломид не може да промени това. Лекарите все още разчитат на комбинацията прегнил-кломид, но е доказано че тя е съвсем малко по-успешна от само кломид. Ако някой иска да е сигурен на какъв хал са му хормоните, е необходим анализ на кръвта.
Най-накрая, хората ползващи стероиди често страдат от високо кръвно налягане. Което е възможно последствие от завишената плътност на кръвта, увеличаване на червените кръвни телца и вероятно от хиперпродукция на вазопресин, което е пак действие на андрогените в организма.
Статията е преведена от мен, оригинала е на http://www.anabolicextreme.com/anabolic/archives/anex_archives_issue11_hpta.htm
И, тъй като си направих труда да преведа тия няколко страници да добавя няколко коментара от мен:

Еленов корен и трибестан НЕ МОГАТ! да възобновят синтеза на тестостерон в разумен срок от време – при терапия тези билки/препарати се ползват с месеци, и пациентите със сигурност не са с топки като стафиди! Ако някой бърка в бурето с барут и взима стероиди е редно да се замисли навреме за периода след цикъла. В този период се губи маса от:
1. задържана вода, която напуска тялото – при ароматизиращи стероиди
2. разграждане на мускулна маса вследствие на хормоналния дисбаланс - тяло без тестостерон не може да задържи прясно направената мускулатура изцяло.

Алтернативи са нолвадекс и кломид, които са естрогенни имитатори и конкурентно изместват естрогена от рецепторите - така хипоталамуса «разбира» че като цяло хормоните в тялото са малко и праща необходимия сигнал към хипофизата. Нивото на естроген също регулира до известна степен синтеза на тестостерон и донякъде този подход се е наложил и до момента се ползва в Европа и Щатите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар