Търсене в този блог

понеделник, 11 април 2011 г.

ВСАА`s (аминокиселини с разклонена верига) - Строителите на здравата мускулатура

Какво е ВСАА`s  и какъв е тяхният ефект върху мускулите?
Комбинацията от три незаменеми аминокиселини,които не могат да се произведат сами от човешкото тяло- L-Leucine, L-Isoleucine, L-Valine (л-левцин, л-изолевцин, л-валин) изграждат  1/3 от скелетната мускулатура в човешкото тяло и играят съществена роля в протеиновия синтез. В медицината BCAA’s се използват при лекуването на рани от изгаряния, както и като хранителна добавка за сила и издръжливост в бодибилдинга и в различни видове спорт.
За разлика от други аминокиселини, които консумирани в свободна форма се абсорбират  и преработват в черния дроб, BCAA се усвояват директно в мускулите, като по този начин се намалява времето им за усвояване.
BCAAs са отговорни за производството на мускулна тъкан и енергия в човешкото тяло. Производството на мускулна тъкан се осъществява от увеличаване на протеиновия синтез.
Около 33% от мускулната тъкан е съставена от ВСАА. Дори умерени физически натоварвания предизвикват бърз спад в нивата на ВСАА, предизвикват спад в мускулния тонус /катаболизъм/ и умора. Изследвания доказват, че атлетите, използващи аминокиселини с разклонена верига подобряват резултатите си, увеличават обема и качеството на мускулатурата.

BCAAs ще ви помогнат да не загубите мускулна тъкан и да сте енергични и по време на строги диети чрез намаляване катаболния ефект (мускулния разпад). Вашето тяло не може да произведе само BCAAs , защото те са есенциални и затова е толкова важно спортистите и атлетите да приемат BCAAs под формата на хранителни добавки.
Редовната употреба на BCAA преди и след тренировка  увекличеното многократно скоростта на трупане на  мускулна маса.
Научни изследвания показват, че ВСАА могат да стимулират протеинов синтез дори и в отсъствието на тренировки. BCAA   ВСАА играят ролята на азотен донор под формата на L-Аланин, който също се превръща в глюкоза, когато     гликогеновите запаси са изчерпани. Така че не е нужно да взимате огромни количества въглехидрати, за да запазите   гликогена в тялото си. Може би най-интересното свойство на ВСАА е способността им да спомагат за горенето на    мазнини. Когато организма усети наличието им в кръвния поток по време на упражнения, което е знак за интензивен    мускулен разпад, то автоматично подава сигнал към съответните механизми да започнат да използват мазнините като   гориво вместо ценния протеин, намиращ се в мускулите. Силата на този механизъм може да бъде увеличена като се    ограничи въглехидратния прием 2 часа преди тренировка.  
Идеалният момент за вкарване на аминокиселини с разклонена верига е непосредствено след хранене и    непосредствено след тренировка. Макар че, трябва да се подчертае, че не трябва да се поемат BCAA`s на гладен    стомах. За да се използват ефективно, след тренировка трябва да прости, а не сложни въглехидрати, и след   това да приемете протеин чрез АКРВ. Точното определяне на момента, в който те трябва да се поемат е ключов и по   отношение на изискването за отделяне на високо ниво на инсулин.
Важни кофактори при приемането на BCAA аминокиселините:
- цинк - Цинкът е регулатора на инсулин.                                                                                                     
- хром – най-добре да се приема под формата на хром пиколинат. Хромът увеличава ефективността на инсулина.
- вит.В6, вит.В12, биотин – играят важна роля при обмяната и синтеза на протеини.

Няма коментари:

Публикуване на коментар