Търсене в този блог

вторник, 19 април 2011 г.

ОРИЗ

Оризът е основна храна на източните народи. Той намира широко приложение и в нашата кухня. Оризът е ценна храна. Неговата смилаемост и усвояемост е по-голяма от тази на всички други зърнени храни.
Очистването (полирането) на ориза го лишава от доста хранителни съставки, и от предимно минерални вещества и витамини, които се съдържат в обвивката.
ориз Лесната смилаемост се дължи на незначителното количество целулоза, поради което е полезен при възпалителни заболявания на стомаха и червата (гастрити, ентерколити, диарии).
Белтъчините на ориза имат аминокиселинен състав, близък до този на белтъчините от животински произход. Белтъчините имат слизест характер и в течна среда дават слизести пенливи разтвори, които намаляват възпалението на стомашно-чревната лигавица.
Въглехидратите са представени главно от нишестето, поради което употребата на ориза се ограничава при затлъстяване и захарен диабет.
Понеже ориза е сравнително беден на белтъчини, трябва да се съчетава с други храни (мляко, млечни произведения, яйца).

Ориз Ориз Зърното от ориз се отличава с високата си хранителност — съдържа 75–85 % въглехидрати и 5–10 % протеини. Тези два компонента са с много висока усвояемост за организма на човека — около 96 %, поради което храненето с ориз се възприема за много ефективно.
От зърното се приготвя и брашно, което е бедно на мазнини, протеини и целулоза, поради което има диетични качества. Поради липсата на глутен, обаче, брашното от ориз не може да се използва за печене на хляб.

Разпространение:
Оризът е една от най-старите земеделски култури. В Индия и Китай се отглежда от дълбока древност, в Европа е пренесен в VII в. от н.е., а в Америка в XVII в. В света се засяват около 1,4 млд. дка, от които 400 млн. дка в Индия. Други големи производители са Китай, Индонезия, Япония. В Европа се отглежда в най-южните страни, като Франция, Испания, Италия и Гърция.

Химичен състав:
В 100 г ориз се съдържат:
Белтъчини: 7,2 г
Мазнини: 1,1 г
Въглехидрати: 78,1 г
Целулоза: 0,4 г
Вода: 12,4 мл
Калории: 360

Приложение:
Освен за храна, зърното от ориз се използва като суровина за производство на спирт, пудра, бира, а също така във фармацевтичната промишленост.
Сламата от ориз има висока фуражна стойност, а освен това се използва за плетени изделия и за производство на фина хартия.
Видове:
Oryza barthii, Oryza glaberrima, Oryza latifolia, Oryza longistaminata, Oryza punctata, Oryza rufipogon, Oryza sativa.

Няма коментари:

Публикуване на коментар