Търсене в този блог

четвъртък, 21 април 2011 г.

Бирата и килограмите

Алкохолът е навсякъде около нас и трудно бихме могли да го откажем. Кажи-речи всяко нощно излизане е свързано с консумация на спиртни напитки. Обаче няколко бири едната вечер, една бутилка вино другата и още 2-3 коктейла до края на седмицата най-вероятно ще добавят екстра сантиметри към талията ти. А да не забравяме, че идва лято!

Една често срещана заблуда, която се отразява доста зле на фигурата, е, че от бирата човек не пълнее. Трупали сме килограми от мезето към нея. Да, ама не! И обяснението е в нашия метаболизъм. Нека видим как точно стоят нещата.
Алкохолът и твоето тяло:

В момента, в който алкохолът постъпи в организма ти, той получава най-висок приоритет и се разгражда пръв. Когато пиеш, тялото ти превръща малко количество алкохол в мазнини, а останалото (по-голямата част) се превъща от черния дроб във вещество, наречено ацетат. Ацетатът се освобождава в кръвоносната система и се използва като основен източник на енергия.

Дотук проблем няма, изглежда, че организмът изгаря изпития алкохол. Хайде обаче да го премислим отново. Вместо в този момент да разграждаш мазнини, разграждаш алкохола, а освен това не сме забравили и онова "малко количество", което директно се превръща в мазнини.

По последни данни някои от нас, мъжете, имат гени, които обуславят склонността ни към напълняване и ако ти си един от тях, то най-вероятно консумацията на алкохол само добавя килограмчета отгоре!

Сега конкретно за бирата:

Бирено шкембе!Отдавна е казано, че "истинският мъж пие бира". Този, който е измислил тази "мъдрост", май е забравил да спомене, че след прекомерна консумация на бира този истински мъж става ДЕБЕЛ мъж. Е, може пък и да си привърженик на идеята, че "мъжът трябва да тежи на мястото си"...

Въпреки че една бира не води до рязко напълняване, тъй като не е висококалорична, ние никога не се задоволяваме само с една. А калориите се трупат всеки ден. Дори и да тренираш усилено и да се храниш правилно, консумацията на бира може да развали фигурата ти. Калоричността на бирата се движи от около 100 калории за чаша (диетична бира) до 200 калории за чаша (това, дето му викаме "малка бира"). Само за сравнение: приблизителният разход на калории при 10 минутно ходене със скорост 4 км/ч е 40 калории. Т.е., простата сметка показва, че след чаша бира трябва да походиш 50-тина минутки, за да я изгориш.

Вратовръзката те съветва: Ясно е, че ако обичаш биричка с картофки на плажа, ще е изтезание да се лишиш от това удоволствие (все едно да се лишиш от секс!) Просто внимавай, недей да прекаляваш и да превръщаш "една бира отвреме навреме" в "много бири всяка вечер". Все пак какво лошо има в една студена минерална вода с лимонче?!

Няма коментари:

Публикуване на коментар