Търсене в този блог

събота, 9 април 2011 г.

Овесените ядки – полезната закуска

Овесът е хранителна култура, идваща от Азия, позната още отпреди двадесет века. В европейската цивилизация овесът  се налага като вид закуска преди  около 300-400 години сред  населетието на Северна Европа.
В 100г. овесени ядки се съдържат:
  • 389-394 ккал
  • 13-16.8 г. белтъчини
  • 6.9-7.5 г. мазнини
  • 66-67 г. въглехидрати
  • 10.6 г. фибри (влакнини)
Овесените ядки са още богати на витамини от група Б, фосфор, калий, магнезий, мед.

Доц. д-р Светослав Ханджиев, национален коордиантор на  общоевропейския проект „DIOGENES”( мащабна програма за идентифициране, изучаване и прилагане в хранителната промишленост на различни диетични режими, с цел намаляване и предотврятяване на затлъстяването)  изтъква главната роля  въглехидратите с нисък гликемичен индекс. Тези въглехидрати се съдържат в овесените ядки и спомагат за профилактиката, превенцията и лечението на затлъстяването.

Овесените ядки са полезна закуска, подходяща за всички възрасти, особено комбинирани с плодове и други ядки, които увеличават хранителната им стойност.

Няма коментари:

Публикуване на коментар