Търсене в този блог

неделя, 13 март 2011 г.

Бунт срещу цената на бензина-нещо,което няма как да подмина!

Хиляди шофьори в 24 града протестираха срещу монопола, наляха гориво за 50 стотинки

Десетки хиляди български шофьори излязоха по улиците и протестираха срещу монополното определяне на цените на основните горива – бензин, нафта и газ. Протестът се проведе в 24 големи града в страната. Километрични опашки от шествията на недоволните задръстиха основните булеварди в България. Хиляди полицаи също бяха ангажирани с охраната на най-големия български протест в последните десетина години.
Бунтът мина без инциденти, съвсем по европейски. Повечето от шофьорите се наредиха на опашка на бензиностанциите и заредиха минимално количество гориво – за около 50 стотинки. Момчетата на бензиностанциите чинно изпълняваха задълженията си, а шефовете им се опитаха да изгонят снимащите журналисти.
benzina 2 300x225 Бунт срещу цената на бензина (ВИДЕО)
Монополистите намалиха с 4 ст. цената малко преди протеста
Целта бе да се създаде неудобство в работата на основните търговци на бензин като „Лукойл”, „Шел” и „ОМВ”. Според протестиращите, именно те са постигнали картелно споразумение за постоянно повишаване на цените. Последният им повод били безредиците в Либия, която е един от основните износители на петрол за Европа. Но цените в България пък са от най-високите в целия Европейски съюз – дори номинално, а за сравнения в жизнения стандарт въобще да не говорим.
Протестът бе подкрепен масово и от рокерите, които се подготвят за посрещането на първа пролет на 21-ви март. Те бяха в първите редици на шествията и на недоволните от политиката на големите доставчици.
benzina 3 300x225 Бунт срещу цената на бензина (ВИДЕО)
Рокерите бяха в челните редици
Масовите прояви до голяма степен напомниха за забравените първи години на демократичните промени, когато българинът още не се беше отчаял тотално. Може би идва леко пробуждане, като се има предвид и бунтът срещу безобразията на мобилните оператори и измамните промоции в големите търговски вериги и МОЛ-ове.
Други пък си спомниха за всенародните тържества през лятото на 1994-та година, когато българските футболисти станаха четвърти в света.
Според интернет анкета, над 80 процента от обикновените хора искат цени на бензина у нас между 1 и 2 лева. 1 процент от запитаните пък са се направили на интересни и са казали, че ще плащат и при над 3 лева за литър.
Националният протест срещу монополните цени на горивата приключи бързо и без конкретна яснота какъв ефект ще има. Все пак бензиностанциите намалиха в 3-4 стотинки цената на литър 2 дни преди насрочените шествия. Ако обаче политиката на търговците на петрол не се промени, може да настанат и по-сериозни и още по-масови граждански протести.

Няма коментари:

Публикуване на коментар