Търсене в този блог

неделя, 20 март 2011 г.

КАЛАНЕТИКА



Създателка на каланетиката е американката Калан Пинкни, която дълги години страдала от проблеми с гръбнака и ставите. За да облекчи болките си тя съставя този комплекс от статични упражнения – съчетание между йога, балет и фитнес, при които липсват резки движения и скокове, но въпреки това, се натоварват всички групи мускули (като при всяко упражнение се натоварва не само една конкретна група мускули, а няколко). Каланетиката оказва комплексно влияние върху организма – подобрява метаболизма, изгаря мазнините, подобрява стойката и е чудесен начин за релаксация. Заниманията с каланетика са няколко пъти по-ефективни от тези с аеробика – 1 час каланетика се равнява на 24-часа аеробика!
План на тренировката
В началото започнете с тренировки 3 пъти седмично за по един час. След десетата тренировка, т.е. след около три седмици, резултатите ще са вече видими. Ако резултатът ви устройва, може да продължите със заниманията си един път седмично за един час или с всекидневни 10-минутни тренировки (има специални 10-минутени видео програми), само за да поддържате постигнатите резултати. Не забравяйте, че тренировките трябва да са редовни, без продължителни прекъсвания.
За да видите, дали каланетиката е точно това, от което се нуждаете, направете следният тест (отговорете на въпросите само с „Да“ или „Не“):
1. Мислите ли, че излишните ви килограми са повече от 10?
2. Задъхвате ли се, когато вървите бързо или се изкачвате по стълби?
3. Уморявате ли се бързо и при малки натоварвания?
4. Не обичате да тичате, плувате и да ходите във фитнес залата?
5. Предпочитате тренировки, в които преобладават леките, плавни движения?
6. Имате ли лоша стойка?
7. Имате ли проблеми с фигурата?
8. Не разполагате ли с достатъчно време за упражнения?
9. Предпочитате ли самостоятелните тренировки?
10. Имате ли лоша координация на движенията?
Ако сте отговорили с „Да“ на повечето въпроси, то каланетиката е точно това, от което имате нужда.
В какви случаи каланетиката не е препоръчителна?
При някои здравословни проблеми или ако наскоро сте претърпели хирургическа операция, трябва да спазвате следните предпазни мерки:
1. След операцията трябва да е изминала не по-малко от 1 година, за да можете да се занимавате с каланетика.
2. Ако имате проблеми с гръбначния стълб или ставите, трябва да се консултирате с лекар, тъй като някои от упражнения могат да ви навредят.
3. Ако страдате от разширени вени, трябва да изключите от тренировката си упражненията за крака.
4. Абсолютно нежелателно е да се занимавате с каланетика, ако имате астматично заболяване или хемороиди.

1 коментар:

  1. Да, много ми се иска да намеря къде в София има истинска каланетика, а не т.нар. "комбинирана гимнастика" или разни там други ...
    Последно имаше страхотна каланетика в хотел Шипка при Тони, но тя напусна и край. За съжаление, не стартира и групата на ЦСКА при Тони Велкова и май вече никой не я предлага в истинския й вид. Помогнете, ако можете :)))

    ОтговорИзтриване