Търсене в този блог

четвъртък, 24 март 2011 г.

ВОДАТА-ЗАЩО?


Потребността на нашия организъм от течности се задоволява посредством храната и напитките. Напитките условно могат да се разделят на две групи - алкохолни и безалкохолни, но и в двата случая те съдържат вода. Водата се явява основна съставна част на тъканите и течностите в нашия организъм. Кръвта съдържа 92 % вода, мускулите и главният мозък съдържат 75%, даже в костната тъкан на човека има вода, и то немалко 22%!
Нито една от биохимичните реакции в нашия организъм не протича без участието на водата, която пренася кислород и хранителни вещества в тъканите и органите, регулира процесите на затопляне и топло отделяне, участва в изхвърлянето на отпадъците от дейността на нашия организъм. Затова, за да останем здрави, красиви и да поддържаме добра физическа форма, е необходимо заедно с правилното хранене и заниманията в залата винаги да поддържаме организма си добре хидратиран. Това може да се постигне чрез употребата на чиста питейна вода. Ежедневно трябва да пиете не по-малко от 3 литра вода. За тези, които водят по - активен живот, 4 литра на ден. 
Съществува мнение, че по време на физическо натоварване не трябва да се пие вода. Това е сериозна заблуда! По време на тренировка нашият организъм губи огромно количество течности и минерални соли. Течностите напускат нашето тяло не само през потните жлези, а и при интензивно и дълбоко дишане. Затова набавянето на водa по време на тренировка е жизнено важно.
Освен това, когато съдържанието на вода се понижи с 2%, физическата издръжливост намалява с 6-7%. Следователно при обезводняване страда качеството на тренировката. При спортуване тези, които употребяват малко течности, се уморяват 4 пъти по-бързо от тези, които пият вода. Научните изследвания показват, че рискът от заболявания на отделителната система е обратно пропорционален на количеството изпити течности. Ако организмът често страда от обезводняване, то се появява опасност от нарушения в работата на слюнчените жлези. Недостигът на вода влияе косвено върху процесите на затлъстяване, тъй като се забавя целият метаболизъм.
Много от нас сумарно не употребяват повече от 1.0-1.5 литра на ден и смятат това за достатъчно, тъй като не изпитват жажда. Въпреки това организмът чувства недостиг на течности и това с течение на времето води до патологични промени в системите и органите. Сухата кожа, чупливите кости и нокти - това са все състояния, зависещи пряко от дефицита на вода в нашия организъм. Трябва да отбележим, че основното количество вода трябва да се набавя от течности, несъдържащи кофеин и алкохол. Често се появява спорният въпрос дали да се пият течности по време на хранене. Някои смятат, че трябва да се пият само между храненията. Все едно - ако чувствате нужда от вода по време на хранене, не се лишавайте, едва ли ще ви навреди.

Няма коментари:

Публикуване на коментар