Търсене в този блог

неделя, 20 март 2011 г.

НАЧИЕНАЕЩ ВЪВ ФИТНЕСА

Всеки, който се занимава с фитнес и бодибилдинг, няма как да не си спомня своите първи моменти в залата. Първите месеци, когато не знае почти нищо за спорта, с който се е захванал, но знае какво иска да постигне - иска да стане мускулест и голям. Голям като момчетата, които пълнят залата, помпат издути мускули пред огледалата и вдигат тонове щанги пред изумения му новобрански поглед.
Естествено, той иска да е като тях - и логичният извод е, че за да стане като тях, трябва да тренира като тях. Което, разбира се, е твърде погрешно. Виждам тези начинаещи в залата всеки ден: как се вслушват в съветите на едрите батковци и копират упражненията им. Да се опитваш да имитираш тренировките на огромните, мускулести типове обаче, не е никак добра идея и веднага ще кажа защо. За да станеш голям и мускулест, има два варианта:

Да си мускулест по природа

Всички сте виждали такъв тип хора, всеки е имал такива в своя клас в училище - те са едри, силни, с широки рамене, спортът им се удава. Когато започнат да се занимават с фитнес или бодибилдинг, те лесно и сравнително бързо качват мускулна маса. Пример за това е, да речем, Арнолд Шварценегер, който е спечелил първото си състезание по културизъм за младежи в родния си град, след едва три месеца тренировки в залата.
Повечето хора обаче нямат такива генетични заложби да качват бързо чиста мускулна маса. От каква полза би бил за тях съветът на човек, който може да тренира много по-интензивно и дълго, без да се претовари? Какво може да ги посъветва от практиката си човек, който (малко елементарно звучи, но в това има голяма доза истина) каквото и да прави, както и да тренира, пак ще качва мускули? Как един начинаещ може да разбере, дали съветите на този човек са правилни или той прави нещата погрешно, но просто е генетично надарен и затова расте? Същото е положението с втория вариант да станеш голям и мускулест:

Анаболните стероиди

Много младежи ги ползват - и това си е за тяхна сметка, естествено. След като след месеци тренировки видят, че съветите и програмите на големите момчета не дават очаквания резултат, много хора прибягват до химическа подкрепа. За вредите от стероидите няма да говоря тук, писано е достатъчно - но резултатите от тях идват бързо и са впечатляващи. Тъй че много (конкретно в залата, в която аз тренирам - доста повече от половината) момчета с голяма мускулна маса... както се казва, тяхната физика е химия.
И отново, какъв съвет биха могли да дадат те на някой начинаещ? Те не са пораснали, защото са използвали правилните тренировки, а просто, защото са се "назобали". Тъй, че може да обобщим:

Това, че някой в залата е голям и мускулест, съвсем не значи, че тренира правилно, че знае много. Нито, че неговите съвети ще помогнат другиго, особено пък начинаещ, който иска да качи малко (или повече) мускули. Всичко гореказано, естествено, важи и за професионалните културисти, дори в още по-голяма степен.
Много е модерно (слушам в залата малките да си приказват) да се хвалиш по на кой професионален културист програмата тренираш. Това е станало някаква мания - от месеци не съм виждал никой да използва тренировка за начинаещи или средно-напреднали. Разни момченца в категория "55" и един месец тренировъчен опит, правят по една-две мускулни групи на тренировка, по 4-5 упражнения за всяка, по 15, даже 20 серии за мускул! Това била, видите ли, тренировката на Рони Колман (примерно) и щом той е толкова огромен, няма как и те да не станат огромни, като тренират като него.
Да, само че за да станеш шампион по културизъм в днешно време, трябва както да притежаваш перфектно мускулесто телосложение по рождение, така и да използваш големи количества качествени хранителни добавки и... най-силните анаболни стероиди. Рони не казва каква химия взема, но останалото може да го прочетете в списанията: той яде по 8 пъти на ден, взема добавки с всяко хранене и най-важното - има двадесет години тренировки зад гърба си. Програмата, по която тренира, работи само за него и аз, гледайки режима му, се чудя какво ви кара да си мислите, че можете да тренирате като него?
Всъщност, има и трети начин, по който човек може да изгради мускулесто тяло.

Правилна, чиста и упорита тренировка

Само че това никак не е лесно. От опит знам колко е трудно да се намери надеждна информация, колко малко са хората, които могат да дадат качествен и конкретен съвет. В залата изобилстват многознайковци, които ще ви пробутват съветите си със самочувствието, че знаят всичко само, защото тежат 100 килограма, без да са прочели за фитнеса нищо друго, освен няколко списания.
Аз, разбира се, също съм многознайко, макар да не тежа 100 килограма и поради тази причина няма как да се стърпя да не ви дам съвет: вземайте акъл за тренировките и храненето си само от професионални фитнес-инструктори и реномирани сайтове за фитнес и бодибилдинг. Спазвайте тренировъчния си режим за начинаещи, после преминете към по-интензивни тренировки, но недейте да копирате никого в залата, нито професионалните културисти от списанията. Резултатите няма да закъснеят.



Няма коментари:

Публикуване на коментар