Търсене в този блог

четвъртък, 31 март 2011 г.

За солта, водата и мазнините

Всеки знае,че солта е причината да се задържа вода в организма и донякъде е отговорна за напълняването. Но да се откажете от водата не е добра идея тъй, като тя участва в обмяната на веществата и същевременно е среда, в която се извършват повечето физиологични процеси. Най-ниското количество сол, което е допустимо да приемате е 1,3 гр. на ден, а най- голямото не навреждащо на организма количество е 6гр. В действителност количеството, което човек приема е 5-10 пъти повече от допустимото.

Проблемът е, че голяма част от солта приемаме под формата на вече готови продукти.
Подобна предозировка е вредна за организма, предизвиква задържане на вода, отоци, повишено кръвно налягане, в перспектива и вреда на бъбреците.
Солта е и сред основните причинители на целулита. Трябва да четем внимателно етикетите, а още по-добре ще е да се опитаме по-рядко да купуваме консерви и полуфабрикати, като ги заменяме с проста естествена храна.

Например вместо мариновани краставички да ядем пресни, вместо чипс – варени картофи, вместо колбаси – печено месо. Ако успеем да направим тази замяна и без да правим диети ще загубим част от теглото си. Разбира се, не трябва да очакват светкавични резултати, но пък ще са трайни.

Какво трябва да знаете за някои продукти,за да не се изкушавате да преяждате с тях?

Основното ако желаете да запазите или свалите някой килограм е ад сте наясно коя храна е високо калорична.

Например на пазара се предлага богато разнообразие от различни топени сирена.
Те са не само вкусни, но и много удобни за приготвяне на сандвичи. Но в тях има голямо количество скрити калории. Не мислете, че тяхната енергийна стойност е същата като на обикновеното сирене. За да се получи този продукт, към него са прибавени различни мазнини.
Така привидно невинните топени сиренца се превръщат в сериозна заплаха за елегантността. Но това не означава, че съвсем трябва да се откажете от тях.
Просто четете етикетите. Избирайте такива видове, които са с намалена масленост.
Например ако топеното сирене е с 10 % масленост и 3 гр. мазнини то има 160 кал за 100гр, а това със 70% масленост и 38 гр мазнини в 100 гр. има 415 кал. Разликата е съществена за това избирайте по -ниско маслени сиренца.

Източник: magi.triada.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар