Търсене в този блог

петък, 18 март 2011 г.

ГИНЕКОМАСТИЯ-ЩО Е ТО И ИМА ЛИ ЛЕЧЕНИЕ?




От медицинска гледна точка гинекомастията представлява доброкачествено увеличение на млечната жлеза при мъжете от 1 до 10 см  (най-често около 4 см), съпроводено с хипертрофия на жлезите и мастната тъкан. Терминът произлиза от гръцки език и в превод означава: "гърди, подобни на женски".

Какво представлява гинекомастията?

Въпреки че не е тема, която се обсъжда често и свободно, гинекомастията е може би най-коментираният страничен ефект от употребата на анаболни стероиди. Всеки професионално трениращ, трябва да познава и да се съобразяват с този ефект.
Гинекомастията не е само бодибилдинг синдром или ефект, които се получава единствено и само вследствие на употреба на забранени медикаменти, тя се среща често при мъже от всякакви възрасти, дори без да са употребявали каквито и да е стероиди.
Особено неприятна и понякога травмираща е появата на гинекомастия при деца, навлизащи в пубертета. Имайки предвид, че по време на своето съзряване момчетата са подложени на доста изменения в техния организъм, то състояние като гинекомастията може да доведе до тежки психологически травми, ниска самооценка и депресия.
Гинекомастията е най-честият повод за преглед на гърдата при представителите на силния пол.
Основната причина, която генерира заболяването, е промяна в баланса между естрогени и андрогени (естрогените предизвикват нарастване на жлезата, докато андрогените са тези, които отговарят за противоположния ефект), което означава че всяко понижение на нивото на андрогените в кръвта и съответно повишение на естрогените води до гинекомастия.

Гинекомастията се наблюдава обикновено в три възрасти:

  • При новородени - около 60% от момчетата страдат от това състояние - нарича се физиологична гинекомастия. Тя е естествено състояние след раждането, породено главно от влиянието на майчините хормони върху плода, като отшумява много бързо и не бива да буди признаци на тревожност в родителите.
  • Пубертет - между 4 и 69%, това е т. нар. транзиторна гинекомастия. Дължи се на по-бързото съзряване на клетките в тестисите, отделящи естрогени в периода на полово развитие.

    Транзиторната гинекомастия се характеризира със свой цикъл на развитие и обикновено преминава от само себе си, при съзряването на клетките, отделящи мъжки полови хормони (андрогени), а гърдата се възстановява без хирургическа интервенция приблизително 18 месеца след появата.

    Важно е да се отбележи, че ако не се наблюдава редуциране на размерите на гърдите, вероятно става въпрос за патологични изменения. И тъй като транзиторната гинекомастия бележи пик, това означава само едно - употребата на стероиди в тази възраст и малко над нея съвсем не е препоръчителна, защото тялото е с все още неустановен хормонален баланс.
  • След 50-годишна възраст (инволутивна гинекомастия) - от 24 до 60%, тук тя е мултифокална, т. е. растежът на гърдата започва в повече сектори на жлезата и достига до по-големи размери вследствие на естествените процеси на стареене на организма, когато производството на тестостерон започва да намалява, а това на естроген да се увеличава. В тялото започва да се синтезира ароматаза - ензим, който превръща андрогените в естроген.

Фактори, водещи до гинекомастия

  • Медикаментозно обусловена - включват се не само медикаменти (предозиране на транквилизатори, противотуберколозни медикаменти, препарати за лечение на язва), но и различни отравяния, алкохолизъм, които нарушават процесите на равновесие между андрогените и естрогените в тялото на мъжа и водят до увеличен синтез на естрогени и впоследствие до нарастване на гръдните жлези.
  • Вследствие на чернодробна цироза и недохранване;
  • Първичен хипогонадизъм (редуциране на мъжките полови хормони);
  • Вторичен хипогонадизъм;
  • Хипертиреоидизъм (повишена продукция на хормоните на щитовидната жлеза);
  • Хронична бъбречна недостатъчност;
  • Персистираща пубертетна гинекомастия;
  • Тумори на тестисите - както и различни аномалии в тяхното развитие, което от своя страна може да генерира дисбаланс в съотношението между мъжките и женските полови хормони, съответно с увеличен синтез на естрогени, като това състояние е по –характерно за младите мъже. Патологичната гинекомастия може да се наблюдава и при рак на бъбреците, белия дроб и червата.
  • Гинекомастията е характерен симптом за различни генетични заболявания. Нерядко се наблюдава и при други заболявания на черния дроб и бъбреците, кожата и кръвта, както и на нервната система (болест на Паркинсон, епилепсия, възпаление на мозъчните обвивки).

Спорт и гинекомастия

Нивото на естрогена при атлети, използващи стероиди, нараства след края на стероидния цикъл, тъй като голяма част от анаболните стероиди ароматизират в тялото. С напредването на годините обаче, количеството на ароматизиращите ензими в клетките, които преобразуват андрогените в естроген, значително се увеличава.
Някои изследвания върху хора с ниски нива на естроген показват, че съответните индивиди са с по-висок ръст. Нивото на естрогените оказва въздействие върху либидото на мъжа чрез мозъка, действа антивъзпалително и се свързва с нивото на "добрия" холестерол.
Понякога се оказва трудна задача да се обясни защо някои атлети, приемайки стероиди, развиват гинекомастия от малки дози, а други, които приемат високи дози, рядко получават този страничен ефект.
Известно е, че в края на всеки стероиден цикъл производството на тестостерон е намаляло, като в тялото доминира усиленото производство на естрогени. Така тялото се опитва да си възвърне естествения хормонален баланс.
Още едно неприятно явление съпровожда гинекомастията и това е секретирането на мляко, което се дължи на високите нива на хормона пролактин. Той се отделя от хипофизата, място, на което стероидите също ароматизират.
Веднъж появила се, гинекомастията е много вероятно с всеки следващ стероиден цикъл да се задълбочава, което впоследствие да доведе до хирургическа намеса.
Гинекомастията ще спре своето развитие, когато тестостеронът се върне в нормални граници, а нивото на естрогените се понижи. Това може да стане чрез силови треннировки, които повишават драстично нивото на тестостерона, а така се достига и до редуциране на подкожните мазнини до много нисък процент.
Успоредно с редуцирането на мазнините се понижава и синтезът на женски полови хормони. Приемът на антиестрогенни препарати по време на всеки стероиден цикъл е добра алтернатива за намаляване на възможността да се развие гинекомастия.

Лечение на заболяването

От изключително значение е да се спомене, че диагнозата гинекомастия се поставя само и единствено от специалист, след разпитване и обстоен преглед. Необходимо е да се изследват хормони като: тестостерон, LH, estradiol, dehydroepiandosterone, TSH, Ft4, тъй като само по този начин може да се установи причината и да се постигнат по-добри резултати.
Лечението е два вида:
  • медикаментозно, което изцяло зависи от вида и патологичността на гинекомастията;
  • оперативно, когато в продължение на дълго време гинекомастията не се повлиява от никакви медикаменти. Оперативното лечение е предназначено за мъже, които имат желание да променят външния си вид.
    При хирургичната интервенция се отстраняват мазнини и тъкан от жлезите, а в някои случаи се прибягва и до отстраняване на излишната кожа. Целта е гърдите да изглеждат по-плоски, стегнати и контурирани.
    Операцията е подходяща за мъже в добро здравословно и емоционално състояние, на всякаква възраст, но процедурата не е подходяща за представители на силния пол, които страдат от затлъстяване, приемат голямо количество алкохол и цигари и/или наркотични вещества.
Гинекомастията определено е състояние, което не застрашава живота, но пък появата й значително може да го усложни. За активно спортуващите е важно да помнят, че употребата на анаболни стероиди не е препоръчителна. Не само защото това може да доведе до неприятно състояние, каквото е гинекомастията, а и защото може да предизвика косопад и оплешивяване - състояния, силно травмиращи младия човек и неминуемо водещи до появата на нови комплекси.

Няма коментари:

Публикуване на коментар