Търсене в този блог

понеделник, 28 март 2011 г.

АМИНОКИСЕЛИНИ

Аминокиселините са основните градивни елементи на белтъчините в човешкото тяло. Те играят важна роля и за развитието на мускулите. Главните аминокиселини са 20 и всяка от тях съдържа специфична аминогрупа (NH2) и карбоксилна група (СООН), въглероден и водороден атом. На практика има още над 150 аминокиселини, но в състава на белтъчините съществуват само основните 20.

Видове аминокиселини

В зависимост от вида на веригата, аминокиселините биват два вида - незаменими и заменими. Незаменимите и основни аминокиселини са осем на брой - метионин, треонин, триптофан, левцин, изолевцин, лизин, фенилалвинин и валин.
Те са незаменими, защото не се произвеждат в тялото, а се налага да се поемат чрез хранителните продукти (или от спортните добавки, хранителни добавки или лекарства).
Другите 12 аминокиселини са заменими (неесенциални), т.е. тялото може да ги произведе, ако има нужда от тях. Левцинът, изолевцинът и валинът се наричат "верижно разклонени аминокиселини" (ВРАК/BCAA). Важна неесенциална аминокиселина за културистите е аргининът.

Източници на аминокиселини

Най-богатите храни на аминокиселини са тези, които имат високо съдържание на белтъчини - месо, риба, млечни продукти, бобови храни и др. Животинските източници на аминокиселини съдържат повече незаменими (есенциални) аминокиселини от растителните продукти и затова са по-препоръчвани за употреба. От друга страна те съдържат и повече мазнини.

Класификация на протеините в хранителните продукти

  • В зависимост от произхода си протеините биват от растителен (соеви, пшенични, оризови и т.н.) или от животински произход (млечни, яйчни, говежди.
  • Според състава на аминокиселините, които съдържат. Обикновено са протеини, богати на верижно разклонени (ВРАК/BCAA) аминокиселини, аминоесенциални протеини (съдържат само осемте есенциални АК) и протеини, съдържащи АК с изменен профил (освен основните, съдържат и някои неесенциални АК).

За какво служат аминокиселините?

  • ВРАК и АК с изменен профил са най-ефективни за покачване на маса. АК с разклонен профил обаче могат да служат и за релеф, в зависимост от това какви АК са добавени към есенциалните.
  • Аминокиселините спомагат за възстановяването на мускулните тъкани. Те участват също и в растежа и развитието на мускулатурата. Когато организмът усвои нужните му аминокиселини, той може да произвежда над 50 000 различни белтъчни вещества и още над 15 000 ензими.
  • Но аминокиселините не само взимат участието в синтеза на ензими в тялото. Те оказват влияние и върху настроението, концентрацията, агресивността, съня, сексуалния нагон и повечето настроения.

Обикновен прием на аминокиселини и поемане чрез добавка към храната

Съществуват добавки с високо съдържание на свободни аминокиселини. Ефектът от приема на свободни аминокиселини е по-голям в сравнение с приемането на протеинови концентрати. Това се дължи на по-доброто им възприемане от човешкия организъм.
След като белтъчините се поемат от организма, в храносмилателната система се разграждат до ди- и три-пептиди (съединения, съдържащи две до три аминокиселини). Тези пептиди се "всмукват" от специализирани клетки в тънкото черво, разграждат се до свободни аминокиселини и освободените вече аминокиселини се прехвърлят в кръвния поток.
След навлизането им в кръвния поток отделните аминокиселини се транспортират до всички нуждаещи се от тях клетки, преминават в тях и се използват за синтеза на необходимите и специфични за съответните клетка/тъкан/орган белтъчини и ензими. Така белтъчният синтез (в това число и увеличаването на мускулната маса) по време се случва едва след разпадането на белтъчините от храната на аминокиселини.
Ето тук идва и разликата между обикновения прием и поемането чрез добавка към храната. При приемането на аминокиселини във вид на хранителна добавка, строежът на мускулите започва доста по-бързо, тъй като "строителният материал" не се нуждае от смилане, а е в готов за употреба от клетките вид. Затова аминокиселините добавки имат по-силен ефект и от протеините на прах в краткосрочен план, като попадат в кръвта през "златният час" за възстановяване след тренировка.

Препоръки

Дори и да не приемате аминокиселини под формата на препарат, това индиректно става чрез приетата храна (особено ако е богата на белтъчини). Най-често белтъчният прием се равнява на 1-2 г на телесно тегло в зависимост от целта на "приемащия" ги. Има хора, които взимат и над 2 г (3-4) на телесно тегло, но това не е препоръчително.

Тъй като получавате аминокиселините от хранителните продукти, не са ви необходими големи дози при употребата им като препарати. Но ако все пак сте решили да взимате, то 1-2 грама дневно са достатъчни. Тази доза е достатъчна за снабдяване на тялото с аминокиселините, необходими за храносмилането и белтъчния синтез.
Когато приемате аминокиселини, е важно да приемате и достатъчно калории, тъй като съществува опасност клетките ви да ги използват за гориво, вместо като структурни единици.
Повечето спортисти предпочитат да ги приемат около половин час след тренировка, когато организмът е склонен към по-пълноценно усвояване на приетите вещества.
Използвани източници
  • “Белтъци - източници и проблеми"- професор Пенчо Далев. Университетско издателство “Св. Климент Охридски”, 1992 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар