Търсене в този блог

четвъртък, 12 май 2011 г.

Диня - ползи за трениращите

Много хора подценяват динята като храна, а с особена сила това важи за мъжете. И това е една много сериозна грешка от тяхна страна!
Динята съдържа: калий, натрий и магнезий, тиамин, ликопен, бета-каротин и цитрулин плюс много други полезни вещества.
За занимаващите се с културизъм от особено значение е именно аминокиселината цитрулин. Цитрулинът се превръща в аргинин, а тази аминокиселина оказва благотворно влияние на сърдечно-съдовата и на имунната система. Основната функция на аргинина е да подобри циркулацията на кръвта чрез увеличаване производството на азотен оксид, което пък от своя страна значи, че помага за растежа на мускулите. Цитрулинът подобрява и дейността на отделителната система - изхвърлянето на вредни вещества чрез урината. И стигаме до още една полза от динята и цитрулина. Тази аминокиселина действа като виагра, тъй като азотният окисид действа и на периферното кръвообращение.
Ето защо някои специалисти по спортно хранене съветват в трениращите да включват динята в менюто си. Изчислено е, че ако 60-90 минути преди тренировка се консумират 2350 грама диня, това ще даде на организма 3 грама азотен оксид от цитрулин, 50 грама въглехидрати и 600 г вода.
Само че има нещо много важно – меката част на динята трябва да се изрязва много дълбоко, тоест максимално близо до кората, тъй като именно там се намира цитрулинът. Много полезно нещо се оказва динята, но как се ядат корите й!
Има известни рецепти за сладко от динени кори, но сладката са неприемливи за атлети, които се борят да снижат до максимум мазнините.
На тях предлагаме един коктейл, разработен от специалисти по спортно хранене:
1. 2 чаши нарязана добре узряла диня, която е обрязана заедно с бялата част от подкорието
2. 1 супена лъжица мед
3. 1 супена лъжица ситно нарязан джоджен
4. 100 г обезмаслено кисело мляко
5. щипка канела
Всичко това се разбива с миксер, след което се налива във висока чаша и се добавят няколко кубчета лед.
Коктейлът има следният състав: 384 калории, 13 г протеин, 80 г въглехидрати, 1 г мазнини, 1 г фибри



Няма коментари:

Публикуване на коментар