Търсене в този блог

сряда, 25 май 2011 г.

Рони Колман – един истински шампион!

Познат с вечното си добро настроение и шегите в тренировъчните си клипчета, Рони Колман вероятно е най-успешният културист на всички времена.

Носител е на 8 поредни титли от най-предстижния турнир „Мистър Олимпия”, рекорд, който споделя единствено с легендата Лий Хейни.

Роналд Дийн Колман е роден на 13-ти май 1964г. в щат Луизиана. В университета играе американски футбол под ръководството на известния тренъор Еди Робинсън.

Макар да не прилича на счетоводител, именно това е специалността, която завършва, но все пак решава да стане полицай.
Един наистина необикновен човек, но кариерата му в културизма започва по обичаен начин. Работата в полицията му предоставя достатъчно свободно време, за да се заеме с истинското си призвание. Талантът му за пръв път е забелязан от собственика на фитнес залата, която посещава – Брайан Добсън, който се занимава с аматъорски културизъм. Рони получава неустоимо предложение, доживотна безплатна карта в залата, ако позволи на Брайан да го подготви за предстоящото „Мистър Тексас” състезание същата 1990-та година. Колман завършва на първо място в тежката категория, побеждава дори и тренъорa си.

1991 година Рони печели най-престижното аматъорско състезание „Мистър Вселена”. Тази победа му гарантира място в най-голямата бодибилдинг общност – „Интернационалата федерация по бодибилдинг”.

През 1995 е първата му победа като професионалист на „Канада про къп”. През следващата година затвърждава успеха си с първо място на същото състезание, а през 1997 печели престижния руски турнир.

1998 слага началото на 8-те поредни титли „Мистър Олимпия”, които го правят най-успешният културист на нашето време. Рони Колман е носител и на най-много титли от турнири от „Интернациоланлата федерация по бодибилдинг” – 26. През 2004 той подобрява рекорда на Винс Тейлър от 22 титли.


Рони е заснел няколко филма, които разкриват в пълен блясък волята и решителността, която се крие зад един истински шампион, някои от тях: “The Unbelievable”, “On the road”, “Relentless”. В тренировъчно отношение Колман винаги е предпочитал работа със свободни тежести за сметка на машини.

Той е един от най-силните хора на планетата, въпреки че вдигането на големи тежести очевидно не е целта на бодибилдинга. Някои от заснетите му силови постижения са клек с 360кг., тяга с 360кг. и лег-преса с повече от 1 тон! Хранителният му режим е винаги перфектно спазван като на някои от филмите са включени всичките му 6 хранения, които започват от 10 сутринта и завършват в 3 през нощта. Разбира се, режимът е съобразен с различните периоди на подготовка, в основен период тежи около 150кг., състезателното му тегло е 135кг.

Невероятните постиженията и популярността през годините му предоставят страхотни възможности, като например рекламният договор с добре познатата фирма за хранителни добавки BSN. През 2001 е награден лично от губернатора на Тексас за заслуги в областта на спорта. Рони Колман се жени за първи път на 43 години и има 2 дъщери.


2009 година бе обявено завръщането на „краля” за „Мистър Олимпия 2010”, но за жалост не се случи.

През април 2010 Рони Колман посети България по покана на президента на българската федерация по културизъм Александър Сталийски. Присъствието му и специалната програма, която включваше позинг и семинар, напълно взриви българските фенове.

Няма коментари:

Публикуване на коментар