Търсене в този блог

неделя, 8 май 2011 г.

Растителни анаболи

Растителни стероиди (стерини, фитостерини)

Растителните стероиди са специфичен класс биохимични съединения, които са изолирани от вътрешноклетъчната плазма на редки и ендемични растения, едно от които е Левзея (Leuzea Carthamoides или Rhaponticum   Carthamoides).
Сензанционно е, че по своята химическа (молекулярна) структура, стерините приличат много на класическите и анаболни стероиди и следователно логично е да се предположи, че фитостерините  също обладват анаболен ефект и могат да се използват в спорта като и вместо анаболни препарати. Първи в изследванията и изолирането на стерини от растения са съветските учении през 60-те години на 20 век, като са изолират   екдистерон и фурастанол. Тези два стерина притежават действително анаболен ефект. След  систематични и дълги клинични изследвания се доказва, че стерините имат реален анаболен ефект. Но през периода на студената война и конфронтацията на Източна и Западна Европа, това революционно откритие в спортната медицина не се афишира и тъй като стерините не са включени в допинг листите , а имат силен анаболен ефект, започват да се използват като тайно оръжие и легален допинг от почти всички национални състезатели в СССР и други коммунистически страни от Източния блок в борба за нови силови рекорди. В големия спорт екдистерон навлиза след 1985 г., при това научно изследователските разработки по тази тема са били широко разпрстранени в СССР , а след това и ГДР. На всички национални състезатели (особенно щанги и други силови спортове) са давани големи дози от екдистерон, който е бил легален анабол без последствия за здравето на спортиста . С това се обясняват големите резултати на спортистите от социалистическия лагер (и особенно от СССР) в края на 80-те и началото на 90-те години. След това за  екдистерона научават и на Запад и САЩ и започва масовата му употреба въпреки ограничените количества на суровината на пазара. Днес Екдистерон Атлетик е незаменим легален стимулатор в рациона на елитни спортисти. Изследванията са показали, че под действие на екдистерона мускулният анаболизъм се увеличава  с 190-200 %, което е сравнимо с ефекта на инжекционния дека-дюраболин !
Механизъм на действие на стерините
Стерините (най вече екдистерон) стимулират синтеза на протеини (белтъчини) в цитоплазмата на мускулните клетки и по този начин има ефекта на натрупване на качественна мускулна тъкан в кратки срокове и без вреда за здравето на спортиста.. Предполага се, че екдистерон увеличава концентрацията на калциевите йони вътре в мускулните клетки, което от своя страна предизвиква увеличение на синтеза на ДНК, РНК и протеин.
Странични ефекти
Фитостерините (екдистерон) са абсолютно безопасни. Най удивителното е, че за разлика от забранените анаболитици при употребата на които пада нивото на естествения тестостерон, при употреба на екдистерон нивото на тестостерона не се изменя и няма нужда от допълнителна тестостеронова терапия . Освен анаболния ефект, екдистерона има и други полезни свойства върху организма, а именно :

- не позволяват на кортизола да разрушава клетките
- нормализират синтеза на креатина
- повишават адаптационните способности на сърцето
- подобряват работата на черния дроб и биохимичния състав на кръвта
- повишава се половата активност и либидо
undefin
3 - ЛевзеяLeuzea Carthamoides или Raponticum carthamoides
3 - Левзея

Leuzea Carthamoides или Raponticum carthamoides

Химическа структура на различни стерини (фитостероиди)

Химическа структура на различни стерини (фитостероиди)

Няма коментари:

Публикуване на коментар