Търсене в този блог

петък, 27 май 2011 г.

Тестостеронови бустери

Обща характеристика на тестостерона
Половият хормон тестостерон е един от най-важните хормони за изграждане на мускулите. Наред с тази функция той допринася за повишаване нивото на тестостерон в кръвта, засилването на сексуалното желание, нагона, издръжливостта, силата и склонността към агресия. Решаващо значение обаче има не абсолютното количество на тестостерона, а количеството на свободен тестостерон. Докато при младите мъже тестостеронът се синтезира оптимално и по естествен път, след 25-ата година той започва прогресивно да намалява.
Тестостеронът в спорта
За разлика от най-анаболния хормон – инсулина – отделянето на тестостерон и свързаното с него количество свободен тестостерон се повлиява трудно. Затова много атлети посягат към медикаменти на хормонална основа, които обаче се смятат за допинг и са нездравословни. Такива препарати имат силно въздействие и могат да увредят продукцията на телесни хормони. Внесеният отвън тестостерон нарежда на организма да спре отделянето на тестостерон и така променя драстично неговия баланс, който не може да се възстанови напълно.
Добавките, регулиращи секрецията на тестостерон, т.нар. тестостеронови бустери, са добра алтернатива на медикаментите. Те може и да не достигат същия ефект в краткосрочен план, но са получени чрез екстракти от растения и са безвредни за здравето. Именно така по естествен път може да се оптимизира производството на собствен тестостерон при спортистите на средна възраст.
Предимства на суплементирането с тестостеронови бустери:
  • оптимизиране на отделянето на собствен хормон
  • изграждане на свободна от мазнини мускулна маса
  • подобрено възстановяване
  • засилване на нагона, издръжливостта и сексуалното желание

Няма коментари:

Публикуване на коментар