Търсене в този блог

сряда, 25 май 2011 г.

С анаболи си хиперактивен в леглото, но водят до сигурна импотентност

От предозиране на стимуланти можеш да полудееш, в САЩ тези медикаменти са забранени,  у нас  „зоб“ може да се купи спокойно от аптеката

В казармата се запалих по културизма. Годината беше 90-та. Завърших спортно училище с профил борба. Трябваше уж да служа в спортна рота в Левски, но нещата малко се пообъркаха, и в крайна сметка станах морски в Созопол. Влязох за три години, излязох за две. След казармата започнах да тренирам, спорта ми липсваше много. Тогава се срещнах с Георги Николов-Мечката. Той ми помагаше.

Започнах в „Меден рудник” в една маза. След около 4-5 месеца тежки тренировки  станах републикански за пръв път, след това втори, трети, пети и така. Призовите места не мога да ги изброя, защото са много. Състезавал съм се 15 години. Имам пет републикански титли, 5 балкански, втори в Европа. Това са само част от победите, които съм извоювал. Победи в квалификации и турнири например в Пазарджик, Самоков, те са много. Трябва да събера в къщи всички купи, медали и грамоти, за да преброя колко са. Сега не се явявам на състезания, в групата на ветераните съм. Като отида да съдийствам усещам тръпката. Направих контузия и засега не мисля да слагам банския костюм. В момента се занимавам с подготовка на състезатели. Професионалният културист преди състезание харчи минимум 30 лева на ден за храна, медикаменти и хранителни добавки. Ако ги нямаш тези пари няма да си конкурентен на състезанието. Професионалният културизъм е много неблагодарен и много скъп спорт. Натоварванията са свръхчовешки. Режимът е като за космонавти. Избягва се мазно, сладко, газирано. Колбасите, сиренето и алкохола се изключват от менюто. Ако някой се мисли, че да изваеш тяло е лесна работа, явно не знае какви лишения и усилия се изискват. Тайната на многото мускули са анаболи, които в Америка са забранени, но в България могат спокойно да се купят от аптеката. Тестостерон на ампули и бианабол може човек да си вземе на всеки ъгъл. На всяко едно голямо състезание, не говоря само при културизма, винаги има състезатели хванати с допинг. Хората решили да изваят тялото си трябва да знаят, че свинското е забранено за употреба в нашите диети. Мазнините се заместват с варени овесени ядки , сиренето с извара или кашкавал, яде се печено на скара или задушено пилешко, телешко и риба. Яйцата се хапват без жълтъка, а олиото се замества със зехтин. Ако обикновен човек се подложи на нашите натоварвания, медикаментозен и хранителен режим може да стигне в "Бърза помощ". Всеки професионален културист "зоби", но го прави според собствените си възможности.

 -Вярно ли е, че професионалния културизъм е много неблагодарен и много скъп спорт?
- Абсолютно вярно твърдение. Който се занимава професионално с културизъм знае, че се влага страшно много в този спорт. За да постигнеш нещо трябва изцяло да се отдадеш на спорта. Когато пък спреш с културизма, всичко което си градил с години много бързо се срива. Спазваш определени хранения, спортен режим, придобиваш добра физика. В момента, в който спреш нещата много бързо се разрушават. Културизмът е начин на живот, по-скоро е наркотик.
-Колко пари се харчат за храна медикаменти и хранителни добавки преди състезание?
-Около 30 лева на ден. Ако ги нямаш тези пари за храна и медикаменти няма да си конкурентен на състезание.
-Колко пъти седмично трябва да си инжектираш тестостерон, за да ти се увеличи чувствително мускулната маса?
-Всеки трябва да прецени дали да ползва или да не ползва стимуланти. А що се отнася до това, колко пъти седмично да си инжектира тестостерон, е строго индивидуално според килограмите и физиката на човека. По принцип са забранени субстанции. Всеобща тайна е, че стероидите навлязоха дълбоко в спорта, не само при силовите спортове. На всяко едно голямо състезание, винаги има състезатели хванати с допинг.
- Може ли да полудееш от стимулантите?
-Естествено, че може да се полудее. И не само от стимуланти, от каквото и да е било то лекарство, когато се предозира. При анаболните стероиди най-често се наблюдават отклонения в показателите на черния дроб и бъбреците. От там отклонения в сърдечния ритъм, кръвното налягане. Последствията са различни в зависимост в това кой колко инжектира и в какъв интервал.
- А да станеш импотентен? 
-И  това е възможно. Първоначално човек е хиперактивен в сексуално отношение. Чрез кръвта се подава сигнал до мозъка, че в тялото се произвеждат хормони от рода на тестостерона и личното производство започва да намалява. Случва се така, че сперматозоидите губят активността си, подвижността си и оплодителната способност. Това обаче се случва при използване на анаболни стероиди години наред без прекъсване.
-Създава ли химията зависимост?
-Има някаква малка зависимост, но не казвам, че е като наркотика и че не можеш да се откажеш от него. Взимайки стероиди спортиста чувства добри физически резултати, в един момент като спре този стероиден цикъл,  резултатите рязко падат надолу. Самочувствието и тонуса също. И си казваш:”Когато бях на стероиди постигнах това и това, сега не съм”. Получава се един омагьосън кръг.
-Какво става щом спреш стероидите? Какво се променя?
– Губи се мускулна маса, силата се загубва. Стероидите имат много негативни отклонения – акне почти неизличимо, гинекомастия, поява на женски или т. нар.
кучешки гърди при мъжете, обилно окосмяване по тялото. Възможна е появата на психично заболяване.
-Вярно ли че преди състезание културистите стават много зли и агресивни?
- Това се появява следствие на хранителния режим, който се спазва дълго време. Приемат се едни и същи храни, лишаваш се от много неща, тренираш двуразово и евентуалната употреба на стероиди. Всичко това води до някаква агресивност. Културистите стават по-чувствителни, по-изнервени, по-трудно се контактува с тях.
-Може би самият културизъм е вреден?
-Не можем да кажем, че културизмът е вреден. Даже бих казал, че е един от спортовете водещ за България, като брой спортуващи. Това е много красив спорт.
-Често се чува за случай на колабирали преди състезание културисти, точно заради пресушаването. На теб случвало ли ти се е?
-Случвало ми се е да колабирам, заради това, че не съм пил вода. Преди самото състезание се изпиват огромни количества вода. Около 5-10 литра на ден. След това водата се спира. Преминава се на дестилирана. Тя е около литър на ден. И тогава се стига до колапси.
 -Ако обикновен човек се подложи на натоварванията на един професионален културист, медикаментозен и хранителен режим може ли да стигне в "Бърза помощ"?
- Ако не се е занимавал със спорт няма да издържи и със сигурност ще стигне до колапс или „Бърза помощ”. За това си има програма за начинаещи, средно напреднали и хора със стаж 2,3, 5 години. Когато се тръгне по тази стълбичка няма да има никакъв проблем, организма се нагажда и отговаря на тези натоварвания.
-A какво ще кажеш за случаите на починали от инфаркт културисти на по 40 години?
- Това е мит, че културистите умират на 40- годишна възраст. Сега съм на 43 години, жив и здрав съм. И не смятам да умирам. Има няколко смъртни случая на културисти, в това число и българин. Там нещата не опират до това, че са тренирали културизъм и са взимали стероиди. Нещата са малко по-сложни. Знам за починали двама професионални културисти. Единият Мохамед Беназиза умря точно от обезводняване по време на състезание. Не е пил вода в продължение на няколко дни. И още един германец, който по време на тренировка е починал от инфаркт. При нас напрежението е голямо, вдигат се големи тежести. Артериалното налягане на моменти се покачва доста над допустимото. Никой не е застрахован.

1 коментар: